Stamppot

Inmiddels heb ik ook de eerste boerenkool uit eigen tuin gegeten. Ik moet eerlijk zeggen dat mem ’t lekkerder klaarmaakt. Blijkbaar is de ene stamppot boerenkool de andere niet. Maar ik heb nog wat recepten om uit te proberen en nog een hele winter vol boerenkool voor me liggen dus dat komt wel goed.

Deze boerenkool moest ik nog een nachtje in de vriezer bewaren, er was nog geen vorst overheen geweest. Inmiddels weet ik niet alleen dát het moet maar ook waaróm. De boerenkool smaakt namelijk zoeter als het bevroren is geweest. De reden hiervan is dat de plant bij vorst zetmeel omzet in suiker omdat de plant dan minder snel bevriest.

Als het straks winters weer wordt en het begint te sneeuwen moet ik een net over de boerenkool spannen is mij gezegd. De fazanten in de buurt van de volkstuinen weten de boerenkool namelijk goed te vinden als ze hun eigen voedsel door de sneeuw niet meer kunnen opeten. En dan kan een oogst boerenkool zomaar weg zijn. Binnenkort het net van de aardbeien dus maar verhuizen naar de boerenkool.

oogstAfgelopen zaterdag had ik een mooi emmertje vol oogst. Naast de boerenkool en de andijvie heb ik ook de laatste bieten geoogst (ook een manier van lang bewaren zonder een koelkast te gebruiken ;-)) en de Egyptische uien. Het verbaast me hoe groot sommige van deze uien zijn geworden. Leuk! Ik meende eerst dat ik ze niet kon eten, maar dat kan dus wel. En aangezien mijn gewone uien voorraad zo goed als op is kan ik wel weer een voorraadje gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.