storm…?

Hoe de tuin erbij staat na die hevige storm? Eh… geen idee! Vast wel goed, toch?

Het was alweer een tijd geleden dat ik er was geweest en na vandaag zal het ook wel weer een hele tijd duren. Wat is er in de winter tenslotte nog te doen in de tuin?

boerenkoolVoor vandaag had ik nog wel wat klusjes op de planning staan. Zo moest de boerenkool beschermd worden met een net tegen de fazanten vóór het zou gaan sneeuwen. Bij sneeuw kunnen ze geen voedsel vinden en gaan ze op zoek naar de boerenkool op de volkstuinen. Het is niet gelukt om alle boerenkool onder een net te krijgen maar een stuk of zes zijn nu beschermd, twee geoogst en de rest is vogelvrij. Ach, ik heb in ieder geval genoeg boerenkool. En voor volgend jaar is het wel slim om de boerenkool wat ordelijker te planten zodat één net de boerenkool kan overspannen.

Daarnaast had ik nog 30 à 40 bolletjes die de grond in moesten om de vroege bijen een plezier te doen. Op een enkele na die ik op mijn balkon wil zien opschieten, zitten deze nu ook allemaal in de grond.

bokashi
de inhoud van de bokashi emmer kan zo op de tuin geleegd worden. Een beetje door de aarde werken hoeft niet maar mag wel voor ’n mooier aanzicht.

De eerstvolgende keer dat ik weer naar de tuin ga, zal wel zijn omdat ik weer een bokashi-emmer moet legen. Wat een genot om dat zo in de tuin te kunnen verspreiden en te weten dat het door allerlei gronddiertjes door de klei gewerkt zal worden. Aangezien ik in mijn appartement mijn groenafval niet kwijt kan dan in de grijze container, heeft de bokashi een belangrijke(re) functie gekregen. Wat is er nu mooier dan je eigen afval recyclen? De mestkorrels die ik vorig jaar bij de start van mijn volkstuin heb aangeschaft heb ik dan eigenlijk ook niet meer echt nodig. Puur natuur is veel mooier.

2 antwoorden naar “storm…?”

 1. Je zegt dat de bokashi rechtstreeks op het land gegooid kan worden. Is dat echt zo? Ik wist niet beter dan dat je het moet begraven.
  Dit is al een oude post. Hoe is je ervaring met bokashi ondertussen?
  Mijn probleem is dat ik héél enthousiast over bokashi ben, maar nu ook permacultuur/natuurlijk tuinieren toe wil passen en dat botst met (bokashi be-)graven…. Dus ik ben benieuwd of je nog steeds je bokashi op de grond gooit of dat je het inmiddels anders aanpakt.
  Ik hoop dat je reageert.

  • Een late reactie, maar beter dan niets 😉 Momenteel gebruik ik de bokashi niet zoals hij oorspronkelijk is bedoeld. Nu ik genoeg ruimte heb voor een composthoop gebruik ik het eigenlijk als bewaaremmer voor ons huis, tuin en keukenafval. Vervolgens neem ik dit mee naar de tuin om op de composthoop verder te laten verteren.
   Mijn ervaring met de bokashi was dat het een goed systeem is als je het niet erg vind om je keukenafval in stukjes van zo’n 3 cm te snijden. De ‘zemelen’ eroverheen strooien is weinig werk, maar het snijden vond ik op den duur wel wat vervelend. Met een composthoop zag ik niet meer het nut ervan om het in de bokashi emmer te laten fermenteren.
   Mocht ik het nu nog in gebruik nemen dan zou ik de inhoud van de bokashi in zijn geheel weer gewoon op de composthoop gooien, het stimuleert het verteerproces en je hebt niet overal in je tuin nog de zichtbare resten van de keukenafval liggen.
   Het vocht is goed te gebruiken voor je plantjes thuis in de tuin, dat bespaart je in de zomer de plantenvoeding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.