Aangetaste boerenkool

boerenkoolTuinprobleem: De boerenkool wordt aangetast door luizen.

Omschrijving: Dit is melige koolluis. Het ziet eruit als klonters blauwgrijze bladluizen. Het zit aan de onderkant van het blad. Het is net zo te bestrijden als gewone bladluis met een oplossing van water en groene zeep.

Oorzaak: In boerenkool zit de mosterdolie sinigrine wat de luizen opzuigen.

De luizen beschadigen de plant door hun giftige speeksel. Dit zorgt voor gelige plekken op het blad, op langere termijn zal het blad verkleuren en vervormen. Jonge planten worden geremd in hun groei en kunnen door deze luizenaanval verloren gaan. De luizen kunnen erg diep in de planten doordringen waardoor deze op den duur oneetbaar zijn.

Vijanden: Natuurlijke vijanden van de luis zijn zweefvliegen, lieveheersbeestjes, galmuggen, roofwantsen, gaasvliegen, vogels, oorwormen, loopkevers, en spinnen. De tuin aantrekkelijk maken voor deze vijanden helpt bij de bestrijding van de luizen.

Gevaar voor andere planten: Melige koolluizen houden ook van spruiten, bloemkool, broccoli, koolraap, koolrabi. De luizen beschadigen niet alleen de planten maar kunnen ook verschillende virussen overbrengen. Omdat deze luizen overwinteren als eitje is het daarom belangrijk om de aangetaste planten na de winter te verbranden of te begraven.

 

Bronnen

  • Tuinspecialist Moestuin; A. & G. Bridgewater, 2008
  • Wikipedia.org
  • huis-en-tuin.infonu.nl

5 antwoorden naar “Aangetaste boerenkool”

  1. Dit jaar heeeel veel last. Tot 2x toe gespoten met water-groenezeep en spiritusmengsel.
    Heeft niets geholpen.
    Hoe kan ik in de toekomst preventief behandelen tegen deze luis?
    Uw antwoord stel ik zeer op prijs.

    • Wat vervelend! Dus nu geen boerenkool van eigen tuin dit jaar?
      Er zijn verschillende (biologische) bestrijdingsmiddelen te koop tegen de melige koolluis. Voorbeelden zijn pyrethrum, luizenspray en spruzit. Ik heb hier zelf geen ervaring mee bij de boerenkool. Spruzit gebruik ik wel bij mijn druivenstruik, het is voor verschillende plagen te gebruiken. In de meeste tuinwinkels is het wel te koop.
      Let daarbij goed op hoe vaak je moet spuiten en hoe lang het werkzaam is. Vaak is het ook belangrijk om de insecten te raken met het middel en moet je de bladeren van zowel boven als onder bespuiten.
      Als de plant eenmaal is aangetast zul je de plant regelmatig moeten controleren of er niet nieuwe eitjes zijn uitgekomen of dat de plant is besmet via een andere plant. Hoe eerder je kunt ingrijpen hoe beter.
      Voorbeelden van bestrijdingsmiddelen:
      https://www.zaadhandelvanderwal.nl/nl/shop/vretende_en_zuigende_insekten/group_id,1519

  2. Ja, ik heb dit jaar ook op bijna alle planten luis. Echter de hoeveelheid luis is relatief weinig. Ik hoorde van andere tuinders dat ik de bladeren een nacht in een zoutoplossing moet zetten daarna drie of vier keer goed spoelen. Wat is uw ervaring met een zoutoplossing.

  3. half juli. Plm 10 plekken met grijze luizen ontdekt op enkele van de 12 boerenkoolplanten.
    Gewoon met de tuinslang ze eraf gespoten. Nog twee keer herhaalt. Geen luis meer. Ze groeien goed verder.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.