Nu ik een yacon heb wil ik wel graag weten wat ik er precies mee aan moet. Want het enige wat ik weet is dat ik de knol kan eten, maar wanneer? En was de plant nu meerjarig of éénjarig? Ik meende dat ik heb gelezen van meerjarig, maar als ze op mijn werk opnieuw opgekweekt worden dan klinkt dat niet heel logisch. En als je de knol opeet zal er verder ook niet zoveel overblijven toch?
Dus, op zoek naar informatie. Het eerste leerde ik al bij het verpotten van de plant. Ik had twee bakjes meegenomen en in één bakje zaten drie plantjes. Deze wilde ik uit elkaar halen maar toen ontdekte ik dat er een knol in het potje zat waar alle drie de plantjes uit gegroeid waren. Mijn eerste test bestond uit ‘kijken of de plant het overleefd als ik deze knol doormidden deel’. Het resultaat laat nog even op zich wachten.
De knol kun je zowel rauw (salade of fruit) als bereid eten (roerbakken/frituren/koken). Van de bladeren kun je thee zetten en de stengel kun je eten als selderij. Daarnaast wordt er ook wel siroop van gemaakt (wat in de winkels duur verkocht wordt: wie wil er nog een handeltje beginnen? ;-)) gezien zijn zoete smaak met weinig caloriën. Wat ik ook een aantal keren tegenkwam is dat de nuttige toepassing voor diabetici door de inuline die erin zit.
De plant staat bij mij nu nog in pot maar gezien de plant wel 1-1,5 meter kan worden zal ik ‘m op den duur wel naar de tuin moeten verhuizen. Wat de opbrengst betreft: dit kan oplopen tot 10 (ik las zelfs ergens 20) kg per plant. Het lijkt me dat ik wel genoeg heb aan deze twee.