Verse kruiden

DSCN1433

DSCN1444

Verse kruiden, het staat natuurlijk prachtig in de keuken (of op het balkon), het klinkDSCN1446t lekker en is ook nog eens hip. Maar dan het gebruik van verse kruiden. Verse kruiden gedragen zich niet altijd hetzelfde als gedroogde kruiden. En welke kruiden zijn nu precies voor welke gerechten? Moeten ze lang meekoken of juist niet?

Gister was ik op zoek naar deze antwoorden en kwam ik een hele handige site tegen. DSCN1445Een heleboel soorten kruiden op een rij, inclusief herkomst, DSCN1440verzorging, gebruik en hoe te bewaren. Voor een ieder die graag eens wat (meer) met verse kruiden wil werken: http://www.mijnreceptenboek.nl/ingredienten/kruiden/

Om het gebruik nog makkelijker te maken heb ik de samenvatting voor gebruik op de potjes voor de kruiden geschilderd. Naam, wel/niet of kort verhitten, gebruik bij vis/vlees/salade/saus/soep/thee, 1-jarig, 2-jarig of vaste plant, wel of niet vorstbestendig. Zo heb je niet alleen de gebruiksaanwijzing altijd bij de hand, maar ook nog eens vrolijke potjes in de vensterbank staan.

De kruidenpotjes die jullie hier zien zijn:

  • DSCN1441Basilicum: niet verwarmen, geschikt voor vis, vlees, soep, salade en sauzen. 1-jarig.
  • Peterselie: kort verwarmen, geschikt voor vis, vlees, sauzen en soep. 2-jarig, niet vorstbestendig.
  • Citroengras: kort verwarmen, geschikt voor vis, vlees en thee. Vaste plant, niet vorstbestendig.
  • Dille: kort verwarmen, geschikt voor vis, vlees, salade en sauzen, 1-jarig.
  • Rozemarijn: verwarmen, geschikt voor vlees, soep en thee. Vaste plant, niet vorstbestendig.

Ook leuk om iemand cadeau te geven, met plantjes of zaden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.