Aardpeer

Het is heerlijk om met anderen te babbelen over tuinieren. Vooral over moestuinieren. Om ideeën uit te wisselen, te genieten van elkaars enthousiasme en om elkaar aan te steken om nieuwe dingen te proberen.

Afgelopen weekend kreeg ik een aardpeer in handen gedrukt. ‘Gekocht bij een biologische winkel, in maart in de grond stoppen en je kunt de hele winter oogsten.’ Ik ben vaak wel in voor wat nieuws, de aardpeer ken ik qua uiterlijk nog van mijn werk bij De Moestuin maar gegeten heb ik het nog nooit. Verbouwd al helemaal nog niet. Dus voor ik deze aardpeer in de grond stop wil ik wel graag weten waar ik rekening mee moet houden. Helemaal omdat het een vaste plant blijkt te zijn. Waar ga ik deze poten?

Lang leve de zoekmachines op internet. ‘Aardpeer verbouwen’ levert een prachtig resultaat op met een website geheel gewijd aan: aardperen. Genaamd: deaardpeer.nl Hoe kan het ook anders. De details kunnen jullie daar lezen. Ik herhaal alleen wat ik interessant vind 😉

De plant van de aardpeer kan wel zo’n 2,5 meter hoog worden (och heden, ik herinner mij zonnebloemen van die lengte die mijn struiken bedreigden tijdens storm…) en het is dan ook niet verwonderlijk dat het familie is van de zonnebloemen. Een andere naam voor de aardpeer is topinamboer, wat me ergens wel bekend in de oren klinkt. Wie weet staat er in mijn oude moestuinboeken wel wat over te lezen onder deze naam. Aangezien de aardpeer tegen vorst kan is het gevaar dat het gaat woekeren. Elk achtergebleven knolletje groeit in het voorjaar weer uit tot een nieuwe plant. Aangezien ik bij het aardappels rooien al regelmatig een knolletje vergeet zal dat hier niet anders gaan. Goed nadenken dus waar ik het ga poten.

En zo heb ik straks weer iets wat ik in de winter kan oogsten. Nog even en ik ben ook in de winter ‘druk’ met de tuin… 😉

 

Gebruikte sites:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.