Zaaien in juni

DSCN9407 Voorgaande jaren kwam het regelmatig voor dat ik, na eenmaal gezaaid te hebben, het zaad opruimde en er niet meer naar omkeek. Later in het jaar bedacht ik me dan weer dat het toch wel handig was geweest als ik een gespreide oogst had gehad in plaats van alles tegelijk, of dat ik nog even had gekeken of alles wel goed opgekomen was voor het te laat was om nogmaals te zaaien. Dit jaar gaat dat een stuk beter. Al heb ik wel het idee dat ik zo het hele jaar maar in de kleine plantjes blijf zitten 😉

Vorig jaar heb ik voor het eerst wat sperziebonen gehad. Denkend aan de vele verhalen die ik hoorde over mensen hun jeugd die ‘getekend was’ door de vele boontjes in de zomer, had ik me een beetje ingehouden wat zaaien betreft. Tenslotte ben ik maar alleen en hoef ik niet een hele zomer alleen maar bonen te eten. Met als resultaat dat ik een paar keer een halve maaltijd bonen kon eten en dat was het dan. O, oeps…

DSCN9408Of ik dit jaar wél genoeg heb is nog even de vraag, maar inmiddels zitten er 7 verschillende soorten bonen in de grond. Ze hadden vanaf half mei de grond in gemogen maar aangeraden wordt om nog even te wachten als het voorjaar koud is. Je loopt anders het risico dat de bonen gaan rotten omdat ze te lang in de grond zitten voor het warm genoeg is om te ontkiemen. Ik heb goede hoop dat het koude weer nu grotendeels achter ons ligt. In ieder geval zitten er genoeg warme dagen aan te komen om de bonen te laten ontkiemen.

Ik heb niet alleen sperziebonen gezaaid maar ook droogbonen. (of dit de officiële naam is weet ik niet, zo noem ik ze maar) Als de bonen eenmaal goed gedroogd zijn (en een nachtje in de vriezer om eventuele insecten te doden) kun je ze heel lang bewaren, ideaal voor de winter! En het is ook nog eens een goede vleesvervanger, zo word ik nog meer zelfvoorzienend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.