Droogbonen

Toen ik gister in bed lag, dacht ik nog even tevreden aan mijn binnengehaalde oogst. Mijn gedachten bleven hangen bij de droogbonen. Ik had de dikste bonen geoogst met het idee dat de dikke boon die erin zat dan mijn droge boon zou worden. Maar zo in bed komen er nog wel eens heldere inzichten. Want die prachtige groene, dikke boon gaat natuurlijk niet zo drogen als ik in gedachten had. Die had moeten blijven hangen aan de plant tot ‘ie helemaal droog en knisperig is in plaats van nu in een bakje te liggen wachten tot het rottingsproces gaat beginnen.

Zucht… Nou ja, zo moet het dus niet. Gelukkig kan ik de bonen zoals ze geplukt zijn nog wel eten, al vraag ik me wel een beetje af of ze niet taai of draderig worden als ze zo lang aan de plant hebben gehangen. En de rest van de bonen laat ik állemaal hangen om lekker te groeien en te drogen.

Ik ben nu, lekker op tijd natuurlijk, dus maar eens op zoek gegaan naar wat meer informatie over het drogen van bonen. Dat het doppen van deze bonen veel werk is weet ik al uit ervaring. Ik vind het ook nog eens oersaai werk dus waarom ik eraan begonnen ben is mij ook nog een raadsel. Maar goed, ik vind het ook wel weer een uitdaging om in de winter nog zoveel mogelijk van eigen tuin te eten en daar is het idee ontsproten.

Wat ik ontdek tijdens mijn zoektocht is dat je de bonen kunt laten hangen tot ze geel worden. De bonen moet je drogen, in de vriezer leggen (24 uur, om de kevertjes te doden die anders je hele oogst aanvreten) vervolgens nog even drogen (vriezer is vochtig) en dan doppen. De droge bonen kun je in een blikje bewaren op een droge plaats.

Sommige mensen rijgen de droge peulen aan een draad om ze zo op te kunnen hangen. Het ziet er prachtig uit. Maar met mijn ruime zolder hoef ik enkel wat kranten te sparen om ze op te kunnen uitspreiden en bespaar ik mij wel flink wat werk 🙂

 

Gebruikte sites

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.