Na de witlof

WitlofAfgelopen winter heb ik voor het eerst van mijn leven mijn eigen witlof verbouwd. Een langdurig proces van zaad naar plantje met wortel, wortel oogsten en tot een witlofstronkje laten groeien. Al met al neemt het zo’n driekwart jaar in beslag. Ondanks de lange tijdsspanne is het me goed bevallen. Het voordeel is namelijk dat ik in de winter nog groente van eigen tuin kan eten zonder dat ik in de winter kort daarvoor naar mijn tuin moet. Want dat is vaak het probleem met mijn wintergroenten: ik kom te weinig in mijn tuin. De witlofwortels kan ik nog een tijdje goed houden in een zak en ondertussen alvast een paar wortels zetten. Op het moment dat ze bijna klaar zijn plan ik in wanneer ik ze wil eten en kan ik ze verser dan vers opeten.

Ik heb echter nog niet ontdekt wat ik daarná met de witlofwortels moet. Ik las op een site dat je niet een tweede stronkje uit de wortels kunt kweken omdat de wortel dan te weinig voeding bevat. Gezien de miezerige blaadjes die er inmiddels aangroeien geloof ik dat meteen. Echter… zou het ook werken als ik de complete wortel weer in de tuin zet en in de herfst nogmaals oogst? Volgens mijn logica (er groeien weer groene bladeren aan, de wortel kan weer voeding opnemen en nog verder groeien) zou dat moeten kunnen. Ik wil het gaan proberen. Daarnaast zal ik ook maar wat nieuwe witlof zaaien voor het geval het níet lukt. Want inmiddels wil ik ’s winters niet meer zonder eigen witlof. Witlof

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.