Perenboom

DSCN2237De perenboom staat in bloei. Niet met een beetje bloesem (gezien de ene peer van vorig jaar zou je dat denken) maar bóórdevol! Het is een prachtig gezicht, helemaal nu de bloemen al open zijn (op de foto zijn de meeste nog dicht). Het is ook voor het eerst dat er zoveel bloesem in zit. Wie weet kan ik dit jaar wat meer vruchten verwachten, maar dat blijft altijd spannend. Wat dat betreft ben ik elk jaar weer blij met al die professionals die ervoor zorgen dat er zoveel fruit in de supermarkt ligt. Want er kan van alles misgaan bij een perenoogst en dan moet je een heel jaar wachten voor er weer wat komt.

DSCN2241Zo komt het de laatste jaren wel eens voor dat het vroeg warm is en de fruitbomen uitlopen terwijl erna nog een flinke vorstperiode komt. De perenboom bloeit zo’n twee weken voor de appelboom en heeft daardoor een grotere kans op vorst. De bloesem bevriest waardoor de boom minder vruchten voortbrengt.

Daarnaast zijn peren ook gevoeliger dan appels. Ze hebben eerder last van de wind en tocht.

De soort perenboom maakt uit of de boom zelfbestuivend is of hier andere bomen voor nodig heeft. De bekende Conference (langwerpige peer) is zelfbestuivend, de meeste andere peren hebben een maatje nodig. Weer iets waar je op moet letten: staat deze niet in de buurt dan kan de boom massa’s bloesem voortbrengen maar gebeurt er weinig.

Mocht alles goed gaan wat het weer en de bestuiving betreft dan kun je ook nog last krijgen van afvallend fruit door de perengalmug. Deze mug legt al in de bloesem haar eitjes en deze eitjes groeien uit tot maden. Ze tasten de peer aan en de misvormde peer valt op de grond. Uiteraard zijn er zo wel meer plagen die een perenboom kunnen overkomen. DSCN2240

Tenslotte heb je in juni nog de rui, de juni-rui. Dit is een natuurlijk proces waarbij de boom een aantal vruchten afstoot. Mochten er na deze rui nog veel vruchten aan de boom zitten dan is het belangrijk om zelf te gaan uitdunnen. Met teveel peren aan de boom komen de vruchten niet goed op smaak en blijven ze klein. Daarnaast loop je het risico dat het de boom teveel energie kost om de vruchten te doen groeien dat je het jaar erna weinig vruchten krijgt.

Al met al: hoeveel peren ik dit jaar zal kunnen oogsten is nog maar de vraag. Zelfs als al deze bloesem bevrucht wordt en peren voort wil brengen zal ik minder peren kunnen oogsten. Al is het alleen al voor zijn (en mijn) eigen bestwil.


Informatie uit:

  • ‘Tuinspecialist Moestuin’ van A. & G. Bridgewater, 2012
  • ‘Genoeg, moderne gids voor duurzaam leven’ van Tom Petherick, 2009
  • www.fruitbomenkwekerij.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.