Begin dit jaar heb ik zowel de appel- als de perenboom gesnoeid. Momenteel is het tijd voor de vruchtdunning. De appelboom, pas sinds 1,5 jaar in mijn tuin, heeft nog geen vruchten gegeven maar zit dit jaar boordevol appeltjes. De perenboom heeft in de afgelopen 3 jaar welgeteld 3 peren opgeleverd. Ik ben benieuwd wat ik dit jaar mag verwachten, het blijft altijd spannend tot de oogst.
Toen ik me verdiepte in het snoeien van de fruitbomen las ik ook dat er in juni een rui plaatsvindt bij de bomen waarbij overtollige appels en peren geloosd worden. Dit zijn doorgaans de vruchten die niet goed bevrucht zijn of van slechte kwaliteit. Inmiddels is het half juni en vraag ik me af of mijn appelboom nog van plan is wat te lozen. Tenslotte zitten er hier aan één tak véél te veel appel en ik heb geleerd dat dit ervoor kan zorgen dat de boom volgend jaar helemaal geen vruchten geeft. Bovendien is de kans groot dat alle appeltjes op deze manier klein blijven en flauw van smaak. Tijd dus om op zoek te gaan naar wat informatie over vruchtdunning.
Ik kom een prachtige site tegen over het uitdunnen van fruitbomen, een ieder die hier meer over wil weten moet daar zeker even een kijkje nemen! Er wordt heel gedetailleerd beschreven waar je op moet letten bij het dunnen en ook waarom het zo belangrijk is.
Meestal is de rui van mei tot half juni. Ik verwacht dat de appels die er nog hangen niet meer spontaan zullen afvallen en gemiddeld moet ik de helft tot 2/3 weghalen. Als ik zo naar deze foto kijk zou het wel eens meer kunnen zijn. Zo’n 2 à 3 appels mogen overblijven. Ik moet zeggen: ik vind het moeilijk om appels weg te halen, helemaal omdat het de eerste zijn. Maar als ik over 3 maanden 8 kleine, smaakloze appeltjes aan mijn appelboom heb zitten en volgend jaar helemaal niets zal ik zeker spijt krijgen. Bij de perenboom heb ik het gemakkelijker, her en der zit er een vrucht en al eerder dit jaar heb ik een aantal beschadigde vruchten verwijderd. Ik denk dat de rest kan blijven zitten, morgen maar eens even kijken.