Verhuizing van de prei

DSCN2532Vroeg in het voorjaar heb ik prei gezaaid in de volle grond. Het is ontkiemd en heel rustig gaan groeien. Inmiddels zijn de (meeste) preitjes meer dan een potlooddikte en kunnen ze verplaatst worden. Wil je een prei kunnen oogsten met een wit gedeelte dan zul je de prei diep in de grond moeten zetten. De wortels van de prei hebben graag wat zuurstof en dat is ook de reden waarom je prei niet plant maar ‘zet’. Ik heb een serie gaten gemaakt met de pootstok (een eenvoudige, stevige stok met een geslepen punt) om de preiplanten in te kunnen zetten. Na het uitgraven heb ik de wortels ingekort en ook de top eraf geknipt om de groei van de prei te stimuleren. Vervolgens liet ik ze in het gat glijden en goot er wat water bij. Het gat zal vanzelf dichtslibben. Meer dan geduld hebben hoef ik nu niet te doen, wat dat betreft is het makkelijk.

Waar ik me overigens elk jaar weer over verbaas is het verschDSCN2857il in dikte van de prei. Terwijl alles tegelijk gezaaid is, evenveel water heeft gekregen, in dezelfde grond staat én even lang heeft kunnen groeien is er een groot verschil in dikte. De dikste prei is gerust 4x, zo niet 6x zo dik als de dunste. Bijzonder is dat.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.