Groenbemesters zaaien

DSCN2876Groenbemesters hebben, net als vele zaden, een voorkeur voor een bepaalde periode in het jaar waarin je ze kunt zaaien. Dat is (onder andere) de reden waarom ik winterrogge heb aangeschaft. Deze kan tot vrij laat in het jaar nog gezaaid worden en dan is er vaak genoeg ruimte in de tuin. Ik houd echter van variatie. Zo heb ik ook graag phacelia (bijenvoer) in de tuin of wil ik eens wat komkommerkruid, beide ook groenbemesters. Deze kunnen nog tot eind augustus gezaaid worden. Na een warme week, met regen op komst ben ik massaal komkommerkruid gaan zaaien, het kon nog mooi even voor het einde van de maand.

Met de phacelia was ik al eerder in de weer geweest. Ik heb hier vorig jaar nieuw zaad voor gekocht maar het blijkt totaal overbodig. Alle uitgebloeide planten hoef ik enkel uit te schudden boven het juiste vak en de nieuwe plantjes komen vanzelf op. Bij het zetten van de prei had ik de oude phacelia’s dan ook even flink geschud en verder door de grond gewerkt. Hier komt al heel wat van boven: frisgroene blaadjes tussen de blauwgroene prei. Doorgaans kan dat prima, de groente en de groenbemesters door elkaar zaaien. Tegen de tijd dat je gaat oogsten kun je de groenbemester er meteen weer onder werken. Het werkt het onkruid ook nog eens flink tegen en wie wil dat nou niet?

Echter, met spinazie is het niet zo goed te combineren. En laat dat nu net gebeurd zijn (zie foto) Het was helemaal niet de bedoeling DSCN2877dat hier phacelia op zou komen maar het had zich daar zelf uitgezaaid. Nu zal het oogsten een hele puzzel worden, met de phacelia tussen de even grote spinazieblaadjes…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.