Recept zoetzuur

Vlak voor mijn vakantie heb ik een deel van mijn courgettes ingemaakt tot zoetzuur. Van beppe had ik een recept gekregen en de zoetzuur die ik van haar kreeg vind ik erg lekker dus dat wilde ik graag eens uitproberen.

Inmiddels heb ik mijn eerste eigen pot zoetzuur aangebroken en het lijkt er sprekend op! Voor ’n ieder die het zelf eens wil proberen: het is niet moeilijk en het is niet in de winkel te koop. Een aanrader!

DSCN7801_rsHier het recept:

1 kilo courgette
2 flinke uien
3 afgestreken eetlepels zout
5 dl ijskoud water
5 dl tafelazijn
Half pond witte kristal suiker
1 volle eetlepel mosterdzaad
2 volle theelepels kurkuma
1 rode paprika

Snijd de courgette doormidden, verwijder het zachte gedeelte en snij hem in kleine blokjes. Snipper de ui. Doe de courgette, ui, zout en het ijskoude water in een kom en zet dit 3 uur afgedekt op een koele plaats, bijvoorbeeld de koelkast.

Giet de courgette af en voeg azijn, suiker, kurkuma, mosterdzaad en rode paprika (in stukjes) toe. Breng aan de kook en laat twee minuten doorkoken.
Giet de massa zo heet mogelijk in schone potjes, vul ze tot de rand en sluit ze goed af .
Zet 5 min op de kop. Na een week zijn ze klaar.

Lekker voor bij de nasi maar ook heerlijk door de sla (het geeft de sla een extra frisse smaak, mijn favoriet)

DSCN7803_rsInmiddels heb ik al een hele voorraad staan van allemaal ingemaakte dingen. Zoetzuur maar ook bessensap (van mem gekregen), rabarber en verschillende soorten jam. Nog even wat plankjes monteren en ik kan ze mooi te sier zetten in mijn keuken.

7 antwoorden naar “Recept zoetzuur”

 1. Als ik het met palmsuiker doe, hoeveel moet ik daar van dan nemen? Net zo veel als in het recept? En zou honing ook kennen? Ik wil zo veel mogelijk zonder suiker maken, vandaar! Vriendelijk dank. Ik kijk uit naar antwoord!!! Groet Trees.

  • Hoi Trees,
   Als ik het goed heb, is palmsuiker even zoet als suiker maar heeft het een lagere glycemische index. In dat geval zou je evenveel suiker kunnen gebruiken want het gaat om de smaak, de suiker moet een tegenwicht bieden aan de gebruikte azijn. De hoeveelheid honing zou ik het niet zo goed weten. Je kunt het uitproberen en dan steeds even proeven (nadat je alle ingrediƫnten hebt toegevoegd, voordat je het gaat koken om in de potjes te doen) Mocht het te zuur smaken, dan merk je het vanzelf. Ik ben benieuwd naar je ervaring!

 2. Pingback: Sladressing - spruitenieren

 3. Pingback: Nieuwe voorraad - Spruitenieren

 4. Pingback: Een nieuwe voorraad zoetzuur - Spruitenieren

 5. Pingback: Eventjes tussendoor - Spruitenieren

 6. Pingback: Zoetzuur van courgettes - Spruitenieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.