Landbouwplastic

M&M-tuin

Hoewel ik het ontzettend leuk vind om te tuinieren is twee tuinen wel een beetje veel. Bovendien ben ik echt nog te weinig in de M&M-tuin om alles goed bij te kunnen houden. Toen ik vrijdag de paardenbloemen ging verwijderen zag ik dat zelfs de stukken waar ik al actief onkruid had verwijderd, al weer bezig waren groen te kleuren. Hoog tijd om mijn voornemen uit te voeren, hoe tegennatuurlijk het ook lijkt: landbouwplastic. Gelukkig was er iemand op de tuin zo vriendelijk om mij te helpen het beschikbare plastic te bemachtigen. Zo nieuw bij de vereniging moet men mij soms nog wat wegwijs maken.

De tuin heeft wel wat van een heuvellandschap. Op de ene plek is een berg aarde gestort, verderop is enige aarde verwijderd. Voor ik het plastic erover wilde vleien, was het wel handig om dit een beetje te egaliseren. Ik kwam talloze dikke witte wortels tegen. Zo snel mogelijk verwijderen is mijn motto: voor zover ik weet betekent dat altijd onkruid. Gelukkig is de aarde lekker los (menigeen kwam mij zeggen dat ik een tuin had met hele goede grond) en was het egaliseren een aangenaam klusje. Ik verzamelde alle stenen en tegels die in de tuin achtergelaten waren en inmiddels is ongeveer de helft van mijn tuin bedekt met plastic. Het bijhouden van de tuin ziet er een stuk overzichtelijker uit. Met regelmatig bijhouden zal het er steeds beter uit gaan zien in plaats van dat ik steeds meer achter de feiten (of het onkruid) aan ga lopen.

3 antwoorden naar “Landbouwplastic”

 1. Marijke,

  Waarom landbouwplastic?
  Dit doodt alles: onkruid maar ook de gezonde structuur van de grond.
  I.p.v. landbouwplastic had je ook voor karton kunnen kiezen.
  Onkruid komt er niet door heen, maar de structuur van de grond wordt niet aangetast.
  Sterker nog, die wordt door het verteerde karton alleen maar beter.
  Een fietsenwinkel bijvoorbeeld kan je helpen aan grote stukken karton, leg het op de grond en de natuur doet de rest.
  Misschien kun je eens googlen op ervaringen met landbouwplastic en met karton.
  De site http://www.moestuinforum.nl/, jou ongetwijfeld bekend, kan je veel info leveren, ook op tal van andere gebieden.

  Succes,
  Frouwke

  • Hey Frouwke,
   Bedankt voor de tip! Zover had ik me er nog niet in verdiept, ik wist alleen dat ik per direct wat op de tuin moest leggen omdat ik een aantal weken niet bezig kon en het onkruid in grote mate op kwam zetten.
   Het liefste zaai ik alles in met groenbemester, maar ook daarvoor moet ik dan wel eerst even aan de slag. Het eerste stukje is ingezaaid, over een paar weken hoop ik lekker verder te kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.