Rups?

rups_rsLaatst ontdekte ik op mijn puntwederik een heel stel prachtige grijsblauwe rupsen. Tenminste, ja, als ik zo’n diertje als hiernaast zie dan denk ik dat het een rups is. Gezien de kleur vroeg ik me af of het de rups van het icarusblauwtje is, die heeft ook zo’n blauwe kleur. Op internet maar op zoek.

Zoals wel vaker kom ik dan al snel terecht op vlindernet.nl Op deze site staat een rupsenzoeksytseem en zo ben ik wel eens vaker op zoek naar de vlinder die uit die prachtige rups moet komen.

En dan kom ik er weer eens achter dat ‘blauwgrijze rups’ niet in te voeren is. Vraag 1 is: is het wel een rups? Ja natuurlijk is het een rups, dat ziet toch iedereen? Hmmm… Na een lange zoektocht denk ik dat ik kan zeggen dat het toch geen rups is.

Even wat theorie (dankzij vlindernet): Of een rups een rups is hangt af van zijn poten. Een echte rups heeft 3 paar borstpoten en een aantal schijnpoten. (Kijk voor een duidelijke tekening hier). Er zijn verschillende larven van insecten die erg op rupsen lijken. Een belangrijke voorbeeld is de bladwesplarve. Deze larve heeft na de drie paar borstpoten slechts één segment zonder poten terwijl de rups na de drie paar borstpoten twéé segmenten zonder poten heeft.  Aangezien ik doorgaans vooral let op de kleur en eventuele tekening is het thuis achterhalen óf het wel een rups is, al behoorlijk lastig. Ik geloof dat ik bij de volgende ‘rups’ die ik tegenkom toch eens even goed ga kijken naar die segmenten. Ik ben benieuwd of ik al leek zoiets kan zien of dat het eruit ziet als een en al pootjes.

Nog twee kenmerken die helpen te bepalen of het om een rups of een bladwesplarve gaat: Bij de bladwesplarve zijn de afzonderlijke segmenten moeilijk te zien en het lijf is vaak erg geribbeld. Daarnaast is de kop meestal zwart, rond en uitstekend van het lijf. Echter zijn er ook rupsen met een zwart, uitstekende kop.

Al met al valt het dus nog niet mee om een rups een rups te noemen. Aan de hand van deze foto kan ik niet goed zien of het hier om een rups dan wel om een bladwesplarve gaat. Echter gezien mijn tevergeefse zoektocht in het rupsenzoeksysteem vermoed ik dat het niet om een rups gaat. Naast de bladwesplarve zou het ook nog een larve van kevers, vliegen of muggen kunnen zijn. Duidelijk is in ieder geval dat ik wat beter moet kijken voor ik een rups een rups noem.

4 antwoorden naar “Rups?”

  1. Hoi Marijke,ik ben ook op zoek naar die”rups die het op mijn puntwederik heeft voorzien hij laat zich snel van het blad vallen en kennelijk lusten de mezen hem niet want die zitten er genoeg in de tuin,weet jij al wat voor “rups” dit is? Groet Jos Stroet

  2. Verleden jaar ook op mijn Wederik vele tientallen van die lichtblauwe rupsen. ?? Van de bloemen bleef weinig over. Bij aanraking vielen ze van de plant af. Opgerold op de grond. Nu gelukkig nog niet te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.