Herfstmaaltijd

DSCN9112_rsGister is de eerste pompoen geslacht. Ik vind slachten wel een passend woord; van aansnijden is geen sprake daarvoor is de pompoen veel te stevig. Maar met wat extra spierballen is dat slachten natuurlijk geen probleem.

Gister is ’t klaargemaakt aan de hand van een recept van de Albert Heijn. Al moest dat meteen al aangepast worden want ‘zak pompoen 450 g uit de diepvries’ groeit natuurlijk niet op de tuin. En is de pompoen in die zak al gekookt? De creatieve geest moest meteen al aan het werk.

Vandaag kon ik nog een restje ervan eten. Aangezien het wat weinig was heb ik er nog wat aan toegevoegd en dat maakt het geheel nog lekkerder. Een nieuw recept werd geboren.

Het is nu volop pompoentijd dus alle (sterke) koks opgelet, hier komt een lekker recept!

Nodig voor 2-3 personen

  • halve (groene) pompoen
  • aardappels
  • prei
  • ui
  • teentje knoflook
  • appel
  • 200 g spekjes
  • theelepel komijn
  • evt. peper&zout

Klaarmaken

Van de pompoen kan de schil ook gegeten worden, mits deze niet te dik is. Helemaal bij een groene pompoen geeft dit de maaltijd wat extra kleur. Het binnenste van de pompoen rondom de pitten is zacht en niet erg lekker, lepel dit er tegelijk met de pitten uit. Snijdt de pompoen in blokjes van zo’n 2-3 cm.

Kook de blokjes pompoen in een laagje water tot ze zacht zijn (beetgaar is misschien nog lekkerder maar dan had ik iets beter moeten opletten 😉 ) Voeg in de laatste 5 minuten kooktijd de appel in stukjes toe.

Schil eveneens de aardappels en kook deze gaar.

Ondertussen kun je in een steelpannetje de spekjes bakken. Hier hoeft geen vet bij, dit komt vanzelf vrij uit de spekjes. Als het vet wat eruit gelopen is kun je de ui (in stukjes) erbij doen en dit fruiten. Voeg wat later de knoflook toe (knoflook wordt sneller bruin en moet je dus wat korter dan de ui fruiten)

Snijdt een prei in stukjes en doe dit bij de spekjes. Het is niet erg als de prei nog wat stevig blijft, dat geeft een lekkere knapperige smaak.

Giet de aardappels af en stamp ze tot een puree. Giet de pompoen (en appel) af en voeg dit toe aan de aardappelpurree. Voeg eveneens het mengsel van spekjes, ui, knoflook, prei en vleesvet toe. Doe er een theelepel komijn bij en roer alles door elkaar. Eventueel naar smaak nog wat peper&zout toevoegen.

 

3 antwoorden naar “Herfstmaaltijd”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.