De kamertemperatuur voor de plant

Ik schreef laatst al wat over het cadeau geven van plantjes. Daar kan ik nog een stukje over schrijven en dan met name over de temperatuur die de plant voor zichzelf wenst. De meeste kamerplanten die in Nederland worden verkocht gedijen waarschijnlijk goed bij een temperatuur van 18-20 graden. Tenslotte is dat vaak de temperatuur bij mensen in huis, al kan het in de zomer natuurlijk een stuk heter worden. Inmiddels ben ik erachter dat er dus prachtige planten te koop zijn die ik met alle plezier wil verzorgen maar die ik een zekere dood tegemoet stuur als ik ze aan zal schaffen. Zo was er eens een Gardenia, ook wel bekend onder de naam Kaapse Jasmijn. Een plantje met groen glanzend blad met heerlijk geurende crème-kleurige bloemen. (beeld bij deze omschrijving nodig?)

Ik koos een plantje uit dat de bloemen nog redelijk in knop had zodat ik extra lang van de bloei kon genieten. Maar helaas… al snel verdorde de ene bloem en de knoppen vielen al af voordat ze zich geopend hadden. Nu komt dit wel vaker voor als een plant van een liefdevolle kweker die de plant verwend met optimale omstandigheden verhuisd via een koude buitenlucht naar een droge kamerlucht. Regelmatig staat de plant al zo krap in de pot dat je deze ook meteen moet verpotten. Dus… ik gaf het nog lang niet op. De plant kreeg extra aandacht, ik zocht wat op over de hoeveelheid water die ik het mocht geven, probeerde het in een andere pot, in een andere vensterbank maar helaas… niets hielp. De plant ging zienderogen achteruit tot deze echt ten dode opgeschreven was.

Ik weet niet precies hoe ik het heb ontdekt, maar ik heb later moeten concluderen dat de temperatuur bij mij in huis, met name in de winter, eenvoudigweg te laag is voor sommige planten. Zo wil een Gardenia minimaal 18 graden en helaas, dat ik een extra trui aantrek zal de plant weinig baten.

Bij het aanschaffen van een plant bedenk ik me dus nog wel een paar keer als ik vermoed dat de plant uit een tropisch of subtropische streek komt, zoals deze Gardenia. Echter… meestal ben ik al verkocht voor ik daar over nagedacht heb. 😉

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.