Mandarijnenboom – Citrus reticulata

mandarijnenboom citrus reticulataEnkele maanden geleden kreeg ik via een spaaractie een mandarijnenboom. Of nou ja… boom… het was een klein plantje dat in winterrust was en wat stoffige, vaalkleurige blaadjes had. Voor een kweker is dat het ideale moment om de plant te versturen, ook al is de plant niet op zijn mooist. Het wortelstelsel is echter van goede kwaliteit, het ‘oog dat ook wat wil’ zal gewoon nog even geduld moeten hebben.

Ik verwachtte dat de plant al snel nieuwe blaadjes zou aanmaken zodra ik het regelmatig water zou gaan geven. Maar helaas… helemaal niet. Het ging ook niet dood trouwens, dus ik maakte me niet ongerust. Tussen het zaaien en verzorgen van de vele zaailingen in de vensterbank ging ik eens op zoek naar wat meer informatie over deze, voor mij, onbekende plant.

De plant verdraagt weinig vorst (wat mij in het geheel niet verbaast) en is daarom geschikt als kuipplant. Waarom de plant niet in de grond in mijn kas kan weet ik niet, maar om het in een grote pot in de kas te zetten leek mij wel een goed idee.

Na het verpotten begon de plant plots tot leven te komen en inmiddels heeft het dan toch wat frisse lichtgroene blaadjes. Ik vermoed dat ik enkele maanden achterloop op het seizoen want de plant bloeit normaal gesproken van mei tot september. Zoals jullie op de foto zien is er bij mij nog geen eens ruimte voor een bloemetje 😉 Overal waar ik informatie lees over de mandarijnenboom wordt gesproken over heerlijk geurende bloemen. Ik ben dus reuze benieuwd!

Voor de verzorging is het belangrijk om ietwat zure grond te gebruiken. Bij te kalkrijke grond zal het blad geel verkleuren. Er wordt dan ook aangeraden om de plant water te geven met regenwater in plaats van kraanwater omdat hier minder kalk in zit. Verder heeft de plant een hekel aan tocht (zet de plant in een beschut hoekje tegen een warme muur om plagen te voorkomen) en wil het graag veel licht, ook in de winter.

De vruchten zijn eetbaar, al vraag ik me af of ze lekker zullen worden. Tot nu toe lees ik alleen nog maar dat de vruchten in Nederland doorgaans erg bitter smaken. Voor de zoete mandarijnen zal ik dus nog steeds naar de supermarkt moeten.

Voor wie nog meer details wil weten is de volgende site wel interessant: www.neerlandstuin.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.