Winterhuisje

In Nederland houden de meeste mensen van een opgeruimde tuin. het ziet er netjes en verzorgd uit. Maar steeds vaker hoor je dat het voor de natuur beter is om een beetje rommel in de tuin te laten liggen. De afgevallen bladeren van de boom, een bos takken, een verwilderd struikje. Het is een topplek voor de kleine beestjes in de tuin om zich in te verstoppen. Vooral in de winter, als ze de beschutting hard nodig hebben.

Ik probeer mijn tuin niet helemaal op te ruimen. Het scheelt dat de tuin niet aan huis is en je de rommel in de winter toch niet ziet. Al die afgestorven planten die je nog op de aarde ziet liggen… ach, ook ik ruim ze liever op. Maar ik houd me in en zo blijft er vaak in de winter wel van alles liggen. Na de winter ruim ik het op zodat de aarde weer open ligt en opgewarmd kan worden door het voorjaarszonnetje.

Tijdens mijn eerste werkzaamheden in de tuin dit voorjaar, zag ik wat de kleine beestjes met die beschutte plekjes doen. Bij het loshalen van een fietsband om mijn druivenstruik kwam ik een nestjes met lieveheersbeestjes tegen. Yes! De ultieme vijand van de luis. Lieveheersbeestjes zijn altijd zeer welkom in mijn tuin.

Toen ik mijn bouwwerk voor de doperwten ging maken, had ik daarvoor een plank nodig die onder mijn kist had gelegen. Toen ik deze tevoorschijn haalde bleken er allemaal witte dingetjes op te zitten. Eerst dacht ik dat het coconnetjes waren, al was het nog wel erg vroeg voor de vlinders om uit te vliegen. Maar nee, toen ik even bleef kijken, zag ik overal spinnetjes tevoorschijn komen. Spinnen helpen om de natuur in evenwicht te houden doordat ze talloze insecten eten. En nu is er weer een nieuwe lading spinnen in mijn tuin aan het rondrennen. Ik ben benieuwd wat ze allemaal gaan uitvreten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.