Een nieuw tuinjaar

Vandaag heb ik de spits afgebeten voor het nieuwe tuinjaar. Het begon laatst al te kriebelen toen het zonnetje zo lekker scheen en vandaag kon ik er tijd voor vrijmaken. Er is nog genoeg te doen in de nieuwe tuin maar ik doe het maar rustig aan. Tenslotte hoeft de tuin niet in één jaar helemaal spik en span te zijn. De tegelpaadjes liggen er grofweg, maar je moet niet moeilijk ter been zijn want alles ligt schots en scheef. Volgend winter zijn die aan de beurt. Deze winter wil ik gebruiken om de aarde wat losser te maken en het wortelonkruid zoveel mogelijk te verwijderen.

Vanmiddag ben ik maar begonnen met de koude kas. Deze stond al in de tuin en is van een prachtig formaat. Blijkbaar heerst er een perfect klimaat voor grastapijten want het was helemaal dichtgegroeid. Tijd om deze eens onkruidvrij te maken. Tenslotte ga ik als eerste zaaien in deze koude kas.

Het was een zeer dichtgegroeid tapijt geworden en met de dikke kleigrond werd het een massief geheel. Al snel ruilde ik het kleine schepje in voor wat groters. Maar spitten, nee, dat ging ‘m helaas niet worden. Zo’n 30 cm onder de aarde ligt blijkbaar een gaasnetwerk, misschien wel gemaakt tegen de mollen. Her en der heb ik het waarschijnlijk toch wat kapot gemaakt, of het is niet meer in goede staat (waarschijnlijk allebei) want ik kwam losse stukjes gaas tegen. Toch maar een beetje voorzichtig dus. En zo maak ik stukje bij beetje kennis met mijn tuin.

Het lukte me om zo’n 2/3e van de kas vrij van onkruid te maken. En toen wilde ik wel graag eens even uitpuzzelen hoe de golfplaten erop moeten. Het was een leuke puzzel en het duurde niet lang voor ik erachter kwam. De golfplaten zitten mooi klem tussen twee buizen op de hoge zijde en onder een metalen frame aan de lage zijde. Geen wind die het eraf kan waaien. Geniaal bedacht. Ik houd nog wel wat puzzelstukjes over, namelijk wat metalen staven. Ik zal de vorige eigenaar eens vragen waar ik die voor moet gebruiken. Al heeft dat gepuzzel ook wel zo zijn charme.

Ik vermoed dat mijn bestelde zaden in februari binnenkomen en dan wil ik graag sla zaaien. Als ik nog wat oud zaad had gehad, had ik het vandaag al geprobeerd, maar helaas… Sla is een koudekiemer dus vroeg proberen kan prima. Lukt het niet, dan probeer ik het later nog eens.

2 antwoorden naar “Een nieuw tuinjaar”

  1. Weet je waar de uitdrukking spic en span vandaan komt?
    Het was een schoonmaakmiddel in de zestiger jaren.
    Ik ga het systeem van die golfplaten eens aan mijn man laten zien.
    Ei van Columbus ?
    Zeker na de storm van gisteren

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.