Grensverleggend

Ik heb het afgelopen jaar heel wat grenzen mogen verleggen met betrekking tot mijn tuin. Leuk om te zien wat ik allemaal gedaan heb in mijn tuin.

Het begon al met het zoeken naar tegels, het regelen van het vervoer en het leerproces van paadjes leggen.

Vervolgens het bedenken van een logische indeling voor mijn tuin, het ontdekken van de ’tuinplagen’ (slakken, mollen, duiven, droogte of nattigheid) en het leren te doseren om te voorkomen dat ik met 14 kroppen sla tegelijk aan tafel zit.

Tussendoor stak ik regelmatig mijn neus in de boeken of struinde ik op het internet op zoek naar handige weetjes bij het telen van mijn groentesoorten. Van pake maar ook van medetuinders leerde ik hoe ik het een of ander het beste kon aanpakken.

Ik kwam erachter dat ik mijn spade maar weinig gebruik omdat ik het onkruid er liever op de knieën met de hand eruit trek. Ik trok mijn dappere laarzen aan en vroeg om resten hout die ik aan de kant van de weg zag liggen. Ik leerde op een bakfiets fietsen met een pallet voorin en verzamelde in één dag genoeg onderdelen voor een compostbak.

De laatste conclusie van dit jaar is dat ik zo enthousiast ben geweest met planten in mijn tuin zetten dat ik komend jaar kieskeurig moet zijn met het zaaien van groenten. De grond kan tenslotte maar één keer gebruikt worden. Hoe dan ook, wat er ook in de tuin mag staan: het groeit, het bloeit, het is niet te stuiten en ik geniet ervan!

Hieronder een overzicht van de tuin in mei t/m september en december.

meijunijuliaugustusseptemberdecember

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.