Kasplantje

Het is jullie vast niet ontgaan, de landelijke actie van de AH met de moestuintjes. Leuk, om zo mensen te stimuleren eens zelf groente te gaan kweken. In mijn omgeving zie ik verschillende mensen mini-moestuintjes beginnen. En wat zie ik? Het ene na het andere plantje groeit op als een perfect voorbeeld van kasplantjes.

Vreemd genoeg is het woord kasplantje bekender als benaming van een zwak persoon dan van een plantje. Even googelen levert ook alleen maar hits op over zwakke mensen. Hierbij creëer ik dan zelf maar een pagina over échte kasplantjes.

Een kasplantje is een verwend plantje. Het heeft altijd voldoende water, krijgt veel voeding en staat lekker warm. Geen overmatige zon uiteraard. Het gevolg hiervan is dat het plantje snel groeit. Eigenlijk te snel. Het wordt lang en sprieterig, bleek en vormt een te klein wortelstelsel. Er hoeft maar weinig te gebeuren om dit plantje omver te krijgen. Wat ik bij verschillende mensen zag is een lang, dun, wit steeltje met ergens in de top (in verhouding de bovenste verdieping van een flink flatgebouw) de twee kiemblaadjes.

Ik vraag me af hoe het komt. Duidelijk is dat de plantjes teveel verwend worden. Het advies van de AH om 2x per dag te controleren of de grond nog vochtig is zou dat kunnen stimuleren. Maar staat het potje boven de verwarming dan is het waarschijnlijk ook hard nodig, de kleine potjes drogen snel uit.

Mijn advies is: maak de plantjes sterker door het tegenovergestelde te doen. Geef de plantjes minder water of zet ze een paar uurtjes in de zon. Houdt het plantje in de gaten en grijp in als het zijn blaadjes laat hangen, tot die tijd is er nog niks aan de hand. Geef je pas water als de blaadjes gaan hangen dan zal het niet al zijn energie in de groei bovengronds steken maar juist op zoek gaan naar water en zijn wortelstelsel versterken. Let hierbij wel op dat een klein plantje in een klein potje minder kan hebben dan een grote plant in een grote pot, je zult een kleintje dan ook korter in de zon kunnen zetten.

Ik ben benieuwd naar jullie ondervindingen, laat gerust een reactie hieronder achter. Vragen stellen mag ook, dit kun je doen via de contactpagina.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.