Bladcompost

1446991759907144167743Ik probeer graag dingen uit. Als iets goed is voor de tuin en niemand om mij heen dat doet sta ik als eerste in de rij om het uit te proberen. Want wat is er nou leuker dan nieuwe dingen leren? Helemaal dingen leren door uit te proberen vind ik erg leuk en zo ben ik vandaag aan de slag gegaan met… bladeren!

Hoe ik precies op het idee gekomen ben weet ik niet meer maar waarschijnlijk heeft één of ander tuinblad me er laatst weer aan herinnerd dat bladeren goed te composteren zijn. En dat je van bladeren compost kunt maken. Laat ik nou net deze winter met nogal wat compostzakken lopen te zeulen… Bladeren liggen overal, vooral nu, en zijn gratis!

Overigens is bladcompost niet zo voedzaam als GFT-compost, de compostzakken zullen dus alsnog gezeuld moeten worden. Desondanks wil ik het graag eens uitproberen. Alleen al omdat ik nieuwsgierig ben hoe het er na de winter uitziet. Dus toog ik vandaag met veger en blik (waarom had ik niet bedacht dat een bezem veel makkelijker is?) en een vuilniszak naar buiten. Aan het eind van de straat lag nog een heleboel blad had ik al opgemerkt dus ik hoefde niet ver. Gelukkig maar, de zak was na deze actie behoorlijk gewichtig geworden.

Ik trok bekijks. Al die mensen die hun zondagmiddag wandelingetje maken of hun hond uitlieten zagen iemand in roze trui (de jas kon na vijf minuten al uit) en een knalblauwe veger en blik een minieme bijdrage leveren aan het opruimen van de straat. De meeste blikken heb ik niet gezien, druk als ik was, maar zo nu en dan maakte iemand een praatje.

‘Ik dacht: Óf je bent een natuurliefhebber óf je gaat er iets mee doen!’ Waarom een natuurliefhebber blad zou opvegen weet ik niet, maar ja, ik ga er wat mee doen. En de mensen vonden het een leuk idee. Wat dat betreft was het jammer dat de zak in 10 minuten vol zat en ik weer naar binnen kon. Laat ik eerst maar eens één zak naar mijn tuin vervoeren voordat mijn gang bomvol staat met vuilniszakken met blad en de eerste die naar de tuin vervoerd moet worden openscheurt omdat de zak te zwaar beladen is.

Voor wie dit ook eens wil proberen: het is leuk! Je zou het ook met een stel kinderen kunnen doen om samen te genieten van al dat blad dat nu naar beneden komt. Na het vullen van de zak moet er nog een handje kalk bij om de zuurtegraad te verlagen en een stel gaten onderin om wat zuurstof toe te laten voor het verteringsproces. De bladeren moeten nat zijn, heb je ze droog verzameld dan kun je er nog wat water aan toevoegen. Flink aanduwen om het proces te versnellen en wachten maar!

Eén antwoord op “Bladcompost”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.