De opkomst van de groenbemester

Op verscheidene plekken in mijn tuin heb ikDSCN0157 groenbemesters gezaaid. De phacelia moet nu opgekomen zijn, anders gebeurt het waarschijnlijk niet meer. Deze had ik dan ook een stuk eerder gezaaid dan de winterrogge. En gelukkig, er is al heel wat phacelia te zien. Op sommige plekken heeft het zelfs zoveel tijd gehad om te groeien voordat het kouder werd dat ik er eigenlijk alweer wat van moet snoeien. Het hoofdpad van het volkstuincomplex heeft het al weten te bereiken en ook mijn eigen pad is niet meer goed begaanbaar. Het bloeit royaal en maakt waarschijnlijk nog vele insecten blij.

De andere groenbemester, namelijk de winDSCN0702terrogge, heb ik ook al gesignaleerd. Het is wat moeilijker te zien waar het opkomt omdat het nogal veel gelijkenissen vertoont met gewoon gras. Nu het wat groter wordt is het verschil duidelijker. Gras komt met hele pollen tegelijk en begint op den duur te bloeien. De winterrogge heeft een breed blad. Zie de foto van de winterrogge hiernaast. DSCN0165

3 antwoorden naar “De opkomst van de groenbemester”

  1. Denk jij dat de winterrogge nog op kan komen?
    Heb het ook gezaaid op verschillende plaatsen, maar twijfel of het nog opkomt.
    Wellicht beter deze stukken af te dekken met bv bladeren of met karton en bladeren?

  2. Winterrogge kan officieel nog tot en met oktober gezaaid worden. Aangezien het best warm is voor deze tijd van het jaar zou het me niet verbazen als het nog wel tot half november kan. Het duurde bij mij wel een tijdje voor het opkwam.
    Ik lees net dat het in het voorjaar wel tijdig ondergewerkt moet worden omdat het veel water van de grond onttrekt wat nadelig is voor het gewas dat erna verbouwd wordt. En, zeker niet onbelangrijk, slakken kunnen zich er gemakkelijk in voortplanten. Wel handig dat ik dat op tijd weet 🙂
    Leuk trouwens dat je reacties plaatst! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.