De bloemen van de pioenroos

Een pioenroos zet je doorgaans in je tuin omdat je de bloemen zo mooi vindt. Maar dan: de plant neemt ruimte in, krijgt prachtige bladeren maar… geen bloemen. Wat dan? Een lezer vroeg zich af of er nog bloemen te verwachten zijn en met plezier duik ik even het internet op. Hierbij wat informatie over de voorkeuren van de pioenroos.

De eerste 1-2 jaar na aanplant kan het zijn dat de plant niet bloeit. Sommige sites spreken zelfs van bloei na pas 5 jaar. Is de plant dus net geplant heb dan nog even geduld.

De plaats van de pioenroos is ook erg belangrijk. De plant heeft er een hekel aan om verplant te worden dus wat aandacht besteden aan het zoeken naar het juiste plekje kan geen kwaad. De plant staat graag in zon of halfschaduw, wil de ruimte hebben en houdt van ietwat zure, goed water doorlatende grond. Met name klei- of veengrond vindt de plant aangenaam, op zandgrond wil het minder goed groeien.

Soms is de pioenroos te diep geplant, een belangrijke oorzaak van het uitblijven van de bloei. De ogen (ook wel neuzen genoemd) van de plant pioenroosmoeten slechts enkele centimeters onder de aarde komen te zitten. Kom je erachter dat je de plant te royaal hebt ingestopt dan is oktober de meest geschikte tijd om het planten nog eens over te doen.

Heb je inmiddels zin om een pioenroos aan te schaffen dan is oktober een goeie maand om de wens in een daad om te zetten. In dat geval kan het wel lonen om een wortelstok bij een kweker te kopen (bijvoorbeeld Vreeken), deze wortelstok is dan al enkele jaren oud en geeft je eerder plezier van de mooie bloemen.


Gebruikte websites voor dit artikel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.