Boek over kamerplanten

Rob Herwig kamerplantenZoals ik gister al schreef kocht ik laatst een boek over kamerplanten. Zoals mijn meeste tuinboeken kocht ik dit exemplaar bij de kringloop. De auteur is Rob Herwig. Als zoon van een kweker groeide hij ongeveer op in de kas en hij weet ontzettend veel over de verzorging van planten. Sinds 1966 heeft hij al heel wat boeken over planten geschreven. De boeken van hem zijn vaak oud, dit exemplaar stamt uit 1987, maar dat is voor veel informatie helemaal geen probleem. Misschien staan de ‘hippe’ planten staan er niet in beschreven, maar ook de ‘mode’ van de planten schommelt en oude soorten worden vanzelf weer populair. En een voordeel van oude boeken is dat ze vaak goed in de kringloop te vinden zijn.

Ik twijfelde of ik dit boek moest meenemen. Ik verdiep me niet zo in mijn kamerplanten en wilde niet een boek aanschaffen dat maar in de kast lag te verstoffen. Maar het kostte niet zoveel en soms is het zo handig om een goed naslagwerk te hebben liggen.

Thuis bladerde ik het boek eens door en ik kwam tot de ontdekking dat het erg interessant is om eens wat te lezen over kamerplanten. Sommige planten worden veel verkocht maar blijken eigenlijk totaal ongeschikt te zijn voor de huiskamer. De schrijver heeft hier een leuk hoofdstuk aan gewijd: Weggooiplanten. Planten die zullen verpieteren, hóe goed je ze ook verzorgt. Andere kamerplanten doen het zó goed dat je een winkel vol aan stekjes kunt verzamelen of dat de plant de eigenaar overleeft.

Het boek bevat zóveel soorten kamer-, kas- en kuipplanten dat ik me afvraag of ik een volkstuin nog wel nodig heb met zoveel mogelijkheden ‘gewoon in huis’. Maar het buiten zijn geeft me altijd veel plezier en dat zal wel de reden zijn waarom ik me nog altijd meer heb verdiept in tuinplanten dan in kamerplanten. Leuk om te lezen hoeveel je met je ‘eenvoudige’ kamerplanten kunt doen. Wie weet is het een leuke afwisseling op de volkstuin. Als het een keer regent of zo. Tenslotte zie ik mijn kamerplanten vaker dan mijn volkstuin.


Het volkomen kamerplantenboek. 1000 kamer-, kas- en kuipplanten. Auteur: Rob Herwig.

Jaar van uitgave: 1987. Uitgever Zomer & Keuning Boeken B.V. ISBN 90 210 0356 2

Eén antwoord op “Boek over kamerplanten”

  1. Pingback: Verpotten - Spruitenieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.