Prei zetten

Het stond al enige tijd op mijn todolist en vandaag kwam ik er aan toe: de prei zetten. Voor zover ik weet doe je dit als de prei ongeveer een potlooddikte is. Nou, er zaten nog wel wat preitjes tussen die zo dik waren, maar de meesten waren dat stadium allang voorbij. Gelukkig maar, want zoveel tijd hebben ze niet meer om dik te worden.

Ik ben gestart met “oogsten” van de prei. Niet om op te eten maar om de wortels even wat korter te kunnen knippen en om de top van de prei in te korten. Zo wordt de prei gestimuleerd om te gaan groeien. In de breedte graag, dat heb ik het liefst.

Om de prei te zetten maakte ik met een pootstok gaten in de aarde. Sommige prei bleek dikker dan het gat dat ik kon maken. De klus iets te lang uitgesteld… Maar goed, beter te dik dan te dun. De meeste prei kon echter nog mooi in het gat staan.

De dikke prei zou ik mee naar huis kunnen nemen, maar de komende dagen zullen we het niet eten en ik vind het jammer als het oud wordt. Maar ook daar is wel weer een oplossing voor. Ik groef een geul en legde de dikke preien naast elkaar. Losjes weer dichtgooien en nog even met de pootstok wat gaten erbij maken. De wortels van prei houden wel van wat zuurstof. De twee dikste preien neem ik binnenkort mee naar huis, tot die tijd staan ze zo goed bewaard in de aarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.