Bokashi

bokashiZo nu en dan heb ik het over mijn gebruik van een Bokashi-emmer. Deze emmer is niet zo bekend en ik heb het dan ook enigszins toevallig ontdekt. Het is een soort niet-stinkende compostbak met als verschil dat de inhoud niet vergaat tot aarde maar dat je de inhoud op een gegeven moment zelf door de aarde kunt scheppen en dat het dan verder vergaat tot voedsel voor de tuin.

Een handige bijkomstigheid is dat je er, na een paar weken dat je ‘m in gebruik hebt, plantenvoeding kunt tappen. Onderin de emmer zit een roostertje met daaronder een kraantje. Het vocht dat eruit komt is heel voedzaam voor je planten. Sinds ik de bokashi-emmer heb heb ik geen plantenvoeding meer hoeven kopen en zo ondervond ik al snel de voordelen van deze emmer. Bovendien vind ik het leuk om zelf iets met mijn afval te doen.

Hoe werkt het?

Je keukenafval snijdt je in stukjes (ja, je moet er natuurlijk wel wat voor doen) van zo’n 2-3 cm. Je gooit dit in de bak en duwt het geheel even aan. Vervolgens gooi je er een handje Bokashi-starter (ziet eruit als zemelen) op. Hierin zitten micro-organismen die aan de slag gaan met het afval. Het proces herhaal je tot de bak vol is. Al na een paar weken (het hangt er een beetje vanaf wat je er precies ingooit en hoeveel) kun je onderaan dagelijks de plantenvoeding aftappen. Enig nadeel is dat je deze plantenvoeding niet kunt bewaren en je op een gegeven moment meer voeding hebt dan planten. Overigens zijn die van mij nog niet doodgegaan aan een overdosis van voeding als zal het vast ook uitmaken dat ik de tuinen van de buren ook eens wat gegeven heb.

Als de emmer vol is moet je het nog een tijdje laten staan, zo’n 2 weken. Tegen de tijd dat het ruikt als zoetzuur is het goed. Echter, als de hoeveelheid droog en nat afval niet helemaal in verhouding is, ruikt het niet naar zoetzuur. Daarentegen kan het nog zeker wel nuttig zijn voor de tuin, hooguit ruikt het minder fris. Vervolgens verwerk je de massa (de vorm van het afval verandert nauwelijks dus wat dat betreft zie je nog precies wat het is) door het bovenste laagje aarde in je tuin. Klaar! De rest gebeurt vanzelf.

En zo verdwijnen mijn koffiefilters, op maat gesneden bananenschillen, klokhuizen, perenschillen etcetera in mijn emmer. Mijn planten varen er wel bij. En mijn tuin ook.

2 antwoorden naar “Bokashi”

 1. Hoi Marijke,

  Wat schrijf jij gezellig!
  Nog nooit van gehoord een bokashi, is dat een beetje te doen, enne hoe ruikt het?

  groetjes, Aletta

  • Hoi Aletta,

   Bedankt voor het compliment! 🙂
   Ik vind de bokashi emmer prettig om te gebruiken, helemaal nu ik geen groencontainer meer heb. Als mijn planten al veel plantenvoeding hebben gehad gebruik ik de emmer ook wel als gewone groencontainer en leeg ik ‘m op mijn tuin op de composthoop.
   Zolang de emmer dichtzit ruik je niks, als het na 2 weken staan klaar is ruikt het een beetje naar zoetzuur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.