Goudwesp

Het heeft even geduurd maar na een hele zoektocht op het wijde web denk ik nu te weten wat voor beestje er laatst heeft ingecheckt bij mijn insectenhotel. Een goudwesp. En nee, het lijkt totaal niet op een wesp, vandaar dat ik qua zoektocht ook een aardige omweg heb gemaakt. Ik zat laatst in het zonnetje genieten van mijn koffie en alle mooie planten op mijn balkon toen het me opviel dat er een beestje belangstelling had voor het insectenhotel. Enkel door zijn felle kleur viel het me op, ik had niet verwacht dat het kleine beestje (van ongeveer een centimeter groot) ook daadwerkelijk iets van plan was in het hotel. Echter na wat rondscharrelen, wat verschillende gaatjes proberen, wat overleggen (?) met haar partner, koos het vrouwtje een klein gaatje om een nestje te maken. Juist van díe gaatjes vroeg ik me die week nog af welk beestje daar nou in zou moeten en ik verdacht de leverancier ervan het voor de sier te hebben gemaakt. Het is dus niet voor de sier en het is sinds kort daadwerkelijk in gebruik genomen. Het lijken me sociale beestjes want de partner bleef steeds wat in de buurt rondlopen en kwam op den duur zelfs even kijken hoever het vrouwtje was.

Het heeft wat spierpijn en geduld gekost maar het resultaat mag er zijn! Een paar prachtige foto’s van deze bijzonder wesp terwijl ze eitjes legt. Het enige wat me nog bevreemdt is dat ik op verschillende sites lees dat de goudwesp haar eitjes in het nest van een andere wesp legt, net als een koekoek. De larven eten de larven van de gastheer. Voor zover ik weet was dit gaatje echter nog leeg. Maar goed, ik moet bekennen dat ik eigenlijk helemaal niet in het gaatje kon kijken, het is geheel gebaseerd op mijn ‘insectenhotel-intuïtie’. En ik weet niet hoever deze ontwikkeld is…

verkennenrondkijkenthuismakenbevalling1bevalling2bezoek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.