Oorwurmen

Op mijn tuiDSCN1228_rsn spuit ik liever niet. Maar nu al twee jaar achter elkaar mijn bessenstruik helemaal onder de luis zit, met mieren erbij om ze vooral goed te beschermen tegen het lieveheersbeestje, begin ik het toch te overwegen. De struik zag er dit jaar slecht uit, blijkbaar zijn de luizen wat te overdadig. Wil ik de struik nog een kans geven dan moet ik komend jaar wat tegen de luizen doen.

Twee belangrijke vijanden van de luizen zijn de lieveheersbeestjes en de oorwurmen. Nu zitten er genoeg lieveheersbeestjes in mijn tuin maar die bezetten doorgaans de lavatera (die ook erg gevoelig is voor luis heb ik gemerkt). Oorwurmen zijn me niet opgevallen, al zullen ze er ook zeker wel zijn. Komende winter ga ik deze oorwurmen een handje helpen om te overleven door een overwinteringsplekje voor ze te maken. En wel precies in de bessenstruik. Hopelijk zullen ze zich komend voorjaar goed vol eten met luizen en draagt de bessenstruik wat meer vrucht. DSCN1229_rs

Ik heb ontdekt dat een overwinteringsplek voor oorwurmen heel gemakkelijk te maken is. De techniek leerde ik tijdens het appels plukken van iemand. In de boomgaard hangen een heleboel omgekeerde bloempotjes. In de bloempotjes zit stro en zo’n ‘huisje’ hebben oorwurmen graag als winterplek. Inmiddels hangen de zelfgemaakte huisjes in de bessenstruik en aan de perenboom. Ik ben benieuwd of het helpt. Leuk staat het in ieder geval wel!

OpDSCN1232_rs zoek naar een naam voor deze huisjes kwam ik op de volgende site terecht. Wil je wat meer lezen over het ecologisch bestrijden van luizen, ga dan naar:

http://www.houtwal.be/vakartikels/ziekten_plagen/oorwormen_nestplaatsen_maken.htm

2 antwoorden naar “Oorwurmen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.