Kleimodder

DSCN1282_rsWoensdag is doorgaans mijn ’tuindag’ en zo ook vandaag. Het was helaas geen prachtig buitenweer dus ik moest mijn bezigheden dit keer een beetje op het weer afstemmen. En zo kwam het dat ik na de regen in een kletsnatte tuin kwam. Oppassen geblazen want van al die modder raakt mijn stemming nog weleens ietwat bedorven.

Vandaag heb ik echter een voordeel van zo’n modderige tuin ontdekt. Bij de buren staan er namelijk een heleboel distels. Regelmatig schep ik de grootste eruit zodat ze niet al hun geproduceerde zaadjes naar mijn tuin laten zweven. Distels hebben als groot nadeel dat ze uit het kleinste stukje achtergebleven wortel weer kunnen opgroeien. Het is dus altijd een kunst om de plant met (hele) wortel en al uit de grond te krijgen. Met een droge, harde grond is dit een onbegonnen werk. Maar in zo’n modderige kleituin gaat het echt geweldig! Na dit klusje was ik 10 cm langer (door alle klei onder mijn laarzen), waren mijn handschoenen nat en modderig en was het verschil tussen mijn schepje en de grond nog maar moeilijk te zien. Maar er zijn tientallen distels (hopelijk) heelhuids verwijderd. DSCN1288_rs

Zo langzamerhand zie ik steeds meer het effect van mijn acties ‘over de tuingrens.’ Zoals jullie op de foto kunnen zien is de rand langs mijn tuin duidelijk minder dicht begroeid met onkruid dan de rest van de buurtuin. Niet alleen groeit er minder onkruid, er komt ook minder terug. En dat is alvast de voorbereiding voor volgend jaar 🙂

In mijn eigen tuin kan ook wel wat gebeuren al is er op dit moment niet heel veel te doen. Een boerenkoolplant was door het net heen gekropen en moest ik heel voorzichtig weer loshalen. Nog net op tijd, anders had ik het net moeten doorknippen of de boerenkool kapot trekken.

DaarnaaDSCN1293_rsst kon ik heel wat goudsbloemen eruit trekken. Deze planten hebben zich weelderig uitgezaaid en dreigden de boerenkool te verstikken. Het zijn trouwens leuke bloemen en het is leuk om in dit jaargetijde nog wat bloemen in de tuin te hebben. Door hun explosieve vermenigvuldiging zijn er na mijn opruiming nog meer dan genoeg planten over gebleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.