Winterrust

image010_rsElk jaar merk ik duidelijker dat er ’s winters in de natuur veel meer gebeurt dan ik altijd dacht. De winter lijkt een seizoen waarin de natuur stilstaat, waarin alles kaal en dood is. Maar de knoppen die in de lente openbarsten zijn al in de herfst gegroeid. Een boom kun je het beste in de herfst planten zodat het nog de hele winter de tijd heeft om zich goed te settelen voor de lente begint. En zoals ik laatst al schreef zijn er nog best wat groentes die in de winter in de tuin staan. Hoewel ze de groei voornamelijk van de herfst moeten hebben, blijven ze leven en is er ook in de winter verse groente van de tuin te halen.

Laatst ontdekte ik in mijn tuin een struik (volgens mij is het de zwarte bes of anders de rode bes) die boordevol knoppen zit. Alsof de lente morgen begint! Bijzonder hoe die knoppen dan in de kou (dit jaar valt het nog wel mee maar ik ga er vanuit dat het in andere jaren niet anders zal gaan) overleven en in de startblokken staan om open te gaan zodra het lente is.

Fiets eens door het bos in de winter en ontdek wat er allemaal juist nu op zijn mooist is. Hoe beter je kijkt, hoe meer je ziet. Ook de winter is een seizoen voor natuurontdekkingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.