Vlinder voederschaal

DSCN1486Ik kreeg nog een verlaat verjaardagscadeautje: een vlinder voederschaal. Met al die bloemen voor bijen en vlinders mocht dit natuurlijk niet ontbreken. Toen ik het op mijn verlanglijstje zette dacht ik dat het vooral voor de sier zou zijn. Stukjes rijp fruit kun je tenslotte ook wel op een steen leggen in plaats van op zo’n schaal. Maar zo’n gele vlinder in de tuin staat natuurlijk veel leuker. Bovendien heb ik vorig jaar wel eens fruit op een steen gelegd maar er nooit een vlinder bij gezien.

Maar ik ontdekte dat de voederschaal nog wat extra’s heeft. Zoals je op de foto kunt zien is de bovenkant knalgeel. Deze kleur is aantrekkelijk voor vlinders. Maar dat niet alleen. Onder het gele deel zit nog een doorzichtig bakje en dat kun je losmaken. Hierin kun je nectar doen en via de gaatjes in de bovenkant kunnen de vlinders met hun lange tong deze nectar opzuigen.

De nectar is eenvoudig zelf te maken. Je neemt 8 delen water op 1 deel suiker. Het geheel heel even aan de kook brengen om de eventuele schadelijke bacteriĆ«n te doden. Ook de voederschaal moet je regelmatig goed schoonmaken om schimmelvorming tegen te gaan. Dat laatste is het enige nadeel. Want de schaal even goed afwassen en met heet water omspoelen betekent dat ik deze eerst mee naar huis moet nemen. En om nu elke 4-5 dagen ‘even’ deze schaal te ontsmetten en heen en weer naar de tuin te fietsen is me wat teveel werk. Wat betekent dat ik de schaal de ene keer meeneem en de week erna pas weer ophang. Een part-time voederschaal.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.