Basilicum stekken

DSCN1515De bekende soort basilicum is éénjarig. Hoe goed ik er ook voor zorgde de afgelopen herfst, het ging toch écht dood. Maar de donkerkleurige basilicum (met aan de bovenzijde van het blad een donkergroene kleur en aan de onderzijde bijna paars) is wel goed over te houden in de winter. Vorst overleeft het niet, maar binnenzetten kan natuurlijk wel. Bovendien is het gemakkelijk te stekken. Zo heb ik in het najaar een aantal takjes van de (grote) basilicum geknipt en in een vaasje gezet. Na verloop van tijd kwamen er wortels aan en konden ze in een potje met aarde.

Verstandig is om bij het stekken de grote blaadjes eraf te halen. Zolang de plant nog geen wortels heeft kan het nog maar moeilijk water opnemen. De grote bladeren zorgen er echter voor dat er veel vocht verdampt. Zet de takjes om dezelfde reden dan ook niet in de zon maar op een koele plaats.

De gestekte plantjes van de afgelopen herfst doen het goed. Zelfs zó goed dat ik ze inmiddels alweer aan het stekken ben. De takjes op de foto staan alweer één à twee weken in het water.

De grote basilicumplant die ik buiten had laten staan is inmiddels helemaal afgestorven. Zo is er weer een pot vrij voor nieuwe aanwas.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.