De paddenstoelen schieten uit de stam

P_20150322_200916De eerste shitake op mijn boomstam is bijna oogstbaar! Ik zou er wel bij kunnen gaan zitten om de paddenstoel te zien groeien, zo snel gaat het opeens. De volgende twee shitakes zijn ook al zichtbaar. Hoog tijd om eens op zoek te gaan naar het oogsten en bewaren van deze paddenstoelen. Want met één shitake kan ik nog niet zoveel, het zou fijn zijn als ik een paar tegelijk kan opeten.

Ik vind een site met een duidelijke uitleg over het kweken van de shitake in een pdf-bestand. Zo leer ik dat de schimmels waaruit de shitake groeit niet in de eikenstam zitten (zoals ik dacht) maar in de ‘pluggen’ die je er zelf instopt. De eikenboom bevat alleen de belangrijke, benodigde voedingsstoffen.

Voordat de paddenstoelen de boom uitschieten duurt het anderhalf jaar voor je aan de kweek kunt beginnen. De stam die ik heb gekregen heeft die anderhalf jaar al gehad, vandaar dat ik niet zolang hoef te wachten. Deze lange periode is nodig voor het wortelstelsel van de paddenstoel om door de stam groeien. Pas daarna kun je de stam (verder) klaarmaken voor de kweek.

Inmiddels is het voor mij dus bijna oogsttijd. Na 2-5 dagen is de paddenstoel groot genoeg om te oogsten. Het juiste moment is als de hoed wat loskomt van de stam. Vervolgens is de shitake nog een week in de koelkast te bewaren.

Binnenkort horen jullie van mij over mijn eerste ‘shitake-maaltijd’!

 

Voor de geïnteresseerden hier de link naar het pdf-bestand: http://www.rotterzwam.nl/wp-content/uploads/2014/09/Rotterzwam-shiitake-stammetjes.pdf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.