In verwachting

DSCN9402Enige tijd geleden was het opvallend druk bij mijn insectenhotel. IN ieder geval 3 (solitaire) bijen vlogen voortdurend rond het huisje. Toen ik een paar dagen later het huisje eens goed bekeek was er één gaatje dichtgemetseld. Hoera, het insectenhotel wordt weer gebruikt!

Zonet was ik toch wel benieuwd of het bij dit ene holletje was gebleven. De drie bijen zullen niet bij elkaar horen, het zijn tenslotte solitaire bijen. En ja, een leuke verrassing, er zijn inmiddels zelfs drie holletjes dichtgemaakt! Ik vind het elke keer weer bijzonder om te zien, hoe zo’n bij blijkbaar van alles heeft meegenomen om het holletje dicht te kunnen metselen. Geen wonder dat ze zo druk aan het heen en weer vliegen waren.

Even zoeken op internet levert me nog wat informatie op. De kans is redelijk groot dat het een rosse metselbij is (of anders een gehoornde metselbij) die eitjes heeft gelegd in mijn hotelletje. Van dit soort duurt het 100 dagen voordat de larve een volwassen bijtje in een cocon is geworden. De volwassen bij blijft in de cocon in het hotel zitten en brengt zo de winter door. Het zal dus nog wel een tijd duren voor de holletjes weer vrij komen. En vervolgens… leven de bijen nog slechts 3-4 weken.

Voor meer informatie en foto’s kunnen jullie kijken op: http://www.debijen.nl/metselbijen-informatie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.