Sommige wortels komen ‘vanzelf’ II

bonsaiboompje bonsai stekkenZoals ik gister schreef kun je sommige planten beter stekken door een tak af te knippen waarvan al een stukje verhout is. Uiteraard moet er ook een stukje nieuw blad aan zitten. Dit geldt bijvoorbeeld voor de lavendel.

In huis heb ik een bonsai-boompje staan. Een kleintje dat soms takken heeft die groter zijn dan de hele pot waar het in staat. Aangezien het plantje al zo langzaam groeit ben ik nogal eens geneigd om de takken te lang te laten groeien. Toch jammer om al die groei, die al niet zo snel gaat, nog eens in te korten? Elke keer kom ik echter weer tot de ontdekking dat het gewoon niet mooi is als het boompje zulke lange sprieten heeft. En knip ik de boel weer kort. Meestal steek ik een takje in de aarde wat na enkele dagen helemaal verdort is. Helaas, niet te stekken. Dat had ik overigens ook niet verwacht.

Echter… twee maanden geleden heb ik wat meer rigoureus gesnoeid en knipte ik ook een takje met een verhout gedeelte eraan af. Zou het misschien zo’n soort zijn die je mét hout moet stekken…? Hoewel ik dacht dat het weinig kans van slagen had heb ik het takje in de aarde gezet. Met name de eerste dagen heb ik het wat vaker water gegeven. Nu, twee maanden later, staat het takje er nog even fris bij als toen. Het is gelukt!

Zo zie je maar weer, ook een bonsai kun je stekken, soms moet je gewoon dingen durven uitproberen. Rest mij nu nog de vraag hoe ik dit takje tot net zo’n mooi boompje kan laten groeien… hihi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.