Kleintje

orchideeEnige tijd geleden heb ik een orchidee weten te redden van de vuilnisbelt. Nou ja, nu maak ik het toch wat dramatischer dan het was. Mevrouw opperde om de orchidee weg te doen omdat deze er zo slecht uitzag en ik vroeg of ik de plant dan mocht hebben om te proberen deze nog te redden. Hó, voordat nu iedereen zijn kwijnende plantjes bij mij voor de deur zet vertel ik graag nog even de rest van het verhaal.

Het ging hier namelijk niet om zomaar een orchidee maar om een orchidee waar ik steeds weer even met verwondering naar moest kijken als ik bij mevrouw was. De orchidee had zich namelijk voortgeplant en wel zo dat op de tak waar de bloemen aan hadden gezeten een nieuwe orchidee begon te groeien, met zijn eigen luchtwortels en bladeren. Dit kleintje heeft zelfs al gebloeid! Ik had het nog nooit eerder gezien en was dan ook vol verbazing toen ik dit hoorde. Inmiddels heb ik het al eens meer van mensen gehoord, al denk ik niet dat het vaak voorkomt.

De moederorchidee lijkt te zijn verdroogd maar als ik de wortels in de  orchideepot zie lijken ze juist verrot. Het is dus even aftasten wat deze plant precies nodig heeft. Ik ben begonnen met een rantsoen. Na twee weken geen water heb ik de plant gedoucht en nu krijgt het één keer per week een badje waar het zijn wortels in mag volzuigen. Ik hoop dat het genoeg helpt, anders zal ik denk ik orchideeën”aarde” kopen, de rotte wortels verder wegsnijden en het zo nogmaals proberen. In ieder geval is de plant ondanks de lange fietstocht door de kou, twee weken zonder water en een droge, koele huiskamer niet verder achteruitgegaan. Dat stemt optimistisch.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.