Kas opbouwen III

DSCN2118 De grote dag was daar: de dag waarop de kas zou worden opgebouwd. Hoewel ik graag wilde dromen van een prachtige glazen kas, zag ik nog teveel beren op de weg om daaraan toe te geven. Eerst moest de kas maar eens staan.

Met vier man sterk vertrokken we naar mijn tuin. De middag ervoor had ik al uitgezocht met welke onderdelen we moesten beginnen. Mijn broer, die meegeholpen had de kas af te breken, was deze dag uiterst belangrijk want een verkeerde volgorde kon ons veel kostbare tijd kosten. De eersDSCN2131te twee onderdelen bleken al snel verkeerd te zitten en wat waren we blij dat we de dag ervoor nog niet verder waren gegaan. Ik ben geen grote klusser (geef mij maar een trap om te schilderen in plaats van een kas in elkaar zetten) maar er was genoeg te doen en het was ontzettend leuk om te zien hoe het frame al snel de juiste vorm begon aan te nemen. Het verliep voorspoedig tot we bij de dakspanten vastliepen. Twee schroefgaatjes die tegenover elkaar moesten zitten bleken een centimeter uit elkaar te liggen. Hoe je het ook schoof, duwde, puzzelde, het blééf teveel verschil. DSCN2139Even een extra gaatje boren lijkt dan makkelijk maar je wilt niet aan het eind van het proces erachter komen dat de glasplaten allemaal een centimeter te groot zijn. Er was inmiddels een wind opgestoken en de lunchtijd was aangebroken, tijd om thuis op te warmen met soep en afstand te nemen om wat ideeën te laten opborrelen.

De kostbare tijd die we gebruikten voor de lunch zorgde voor nieuwe inzichten en niet lang na de lunch zat ook het dak in elkaar. Terwijl de mannen alle bouten bij langs gingen om deze goed vast te zetten gingen de vrouwen de staanders bij langs met glastape. En toen kon het glas erin…!

Bij het uitpakken van de vele pakketten met glasplaten blekDSCN2140en er helaas nogal wat gesneuveld te zijn. Al bij het afbreken van de kas was ons opgevallen dat sommige glasplaten kapot waren maar nog wel in gebruik. Echter, een glasplaat in twee delen is wat anders dan een glasplaat in drie delen. Daarbij was het nog een heel gepuzzel om de achterzijde van de kas qua glasplaten passend te krijgen daar er wat platen van een afwijkend formaat waren gebruikt. Maar we zijn niet vies van puzzelen en ook het probleem van het tekort aan glasplaten is met een voorlopige oplossing opgelost. Een half uur voor het donker werd, zaten alle (hele) glasplaten erin en was de rest afgedekt met stevig zeil.

IDSCN2144k zal nu de maten voor de ontbrekende glasplaten moeten nemen en daarvoor nieuwe platen moeten regelen. Iets wat ik ook nog nooit eerder heb gedaan, dus nog wel een hobbel om te nemen. Maar… het grootste gedeelte van de kas staat.

En uiteraard: dat vierden we met appeltaart.

DSCN2153

Eén antwoord op “Kas opbouwen III”

 1. Als je glas bestelt, komt de leverancier het glas opmeten.
  Je moet alleen wel weten wat voor maat ramen je wilt en ook de dikte is belangrijk.
  Als je kiest voor grote platen, zijn de kosten hoog als er 1 kapot gaat.
  Dat nadeel geldt uiteraard niet als je kiest voor een kleiner oppervlak.
  Belangrijk is wel, in het laatste geval, genoeg glasklemmen hebt, bij kleinere heb je er uiteraard meer nodig dan bij grote.
  De juiste glasklemmen zijn niet altijd makkelijk te koop heb ik gemerkt.

  Succes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.