Pastasaus maken

1472393063714-1511766262Er zijn dagen dat ik moet kiezen tussen tuinieren of mijn oogst verwerken. Andere dagen lukt het met wat puzzelen net allebei. Het typen van een blogstukje schiet er nogal eens bij in. Maar ondertussen gebeurt er dus van alles. Zo heb ik gister weer nieuwe pastasaus gemaakt. Het is dit jaar voor het eerst dat ik massaal de tomaten aan het inmaken ben door pastasaus te maken. Vorig jaar heb ik er veel in de vriezer gegooid maar mijn ervaring is dat de smaak er een heel stuk van achteruit gaat. En dat terwijl tomaten uit eigen tuin zo ontzettend lekker zijn! Wat er overblijft na het snoepen van de verse tomaten wordt verwerkt tot pastasaus.

Inmiddels ben ik al drie keer bezig geweest en elke keer is de saus weer anders. De ene gaat al richting soep terwijl deze behoorlijk dik en lobbig is geworden. Doorgaans kijk ik wat ik in huis heb en wat er nodig op moet maar globaal zitten er wel ongeveer dezelfde ingrediënten in. Tomaten, courgette, ui, knoflook en een heleboel kruiden.

Ik fruit de ui en knoflook in wat olie. De courgettes en tomaten snijd ik grove stukken en bak ik erbij. Omdat ik niet teveel vocht wil toevoegen heb ik de laatste keer de verse kruiden (tijm, peterselie en laurier) in een kopje kokend water getrokken en dit vocht aan het eind toegevoegd. Verder voeg ik nog royaal koriander, komijn, oregano, rozemarijn, peper en zout toe en eventueel nog bouillonblokje(s). Aan het eind (of voor het op smaken maken, dat is makkelijker) zet ik de staafmixer erop. Ben ik tevreden over de smaak dan kan het kokendheet in schone potjes om me een volgende keer weer werk te besparen bij het eten koken. 🙂

2 antwoorden naar “Pastasaus maken”

 1. Hoi
  Ontvel jij de tomaten ook van tevoren of doe je ze zo in de pan? Bij niet ontvellen: haal je de saus dan ook nog door een zeef? Heb gister voor het eerst saus gemaakt van mijn tomaten, maar het ontvellen is best veel werk, dus als het nog makkelijk kan 🙂

  • Hoi Greetje,
   Ik vind het ontvellen ook veel werk dus als het een beetje kan doe ik het zonder. Ik zorg dan dat de stukjes tomaat niet te groot zijn (grofweg 2 bij 2 cm), zodat de velletjes klein blijven. Ik gebruik geen zeef. Het is natuurlijk ook een beetje afhankelijk van hoe je (of je eters) denken over wat kleine velletjes in het eten. Mijn ervaring is dat je de meeste velletjes dan wel ongemerkt opeet en er misschien eens een paar uit het eten vist. Het is mij het extra werk niet waard.
   Succes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.