Kweekkast met led-verlichting installeren

Vandaag mocht ik vol enthousiasme samen met drie andere “tuinmannen” bij mijn vrijwilligerswerk een gloednieuwe kweekkast installeren. Vorig jaar werd er al eens over nagedacht om een kast met led-verlichting te gaan maken. (zie: tuinieren met een LED-lamp) Maar alles was nog best nieuw en hoe het allemaal werkte werd ons nog niet helemaal duidelijk. Met tot gevolg dat het bleef een beetje liggen.

Enkele weken geleden werd ik echter blij verrast met het nieuws dat er een heuse kweekkast was aangeschaft en dat deze in januari geleverd zou worden. Vandaag was het zover.

Onze complete tuinploeg (met z’n vieren) is de hele ochtend zoet geweest met het installeren van deze kast. Het aansluiten en instellen van alle onderdelen was niet erg moeilijk, een kwestie van goed lezen. Het was ontzettend leuk om te doen en om de haverklap kwam iemand kijken wat voor nieuw apparaat de tuinafdeling had staan.

kweekkast led-verlichtingOp de foto zien jullie de kast, het paarse licht van de led-lampen is al aan. Onderin staat een bak met water. In de bak zitten twee pompen, eentje om het water te laten circuleren en eentje om het water door de slangen omhoog te pompen. De vier plateau’s in de kast zijn aangesloten op deze pomp. Het is de bedoeling dat er 3x per dag een soort eb en vloed wordt nagebootst. De plateau’s komen even onder water te staan en vervolgens loopt het water weer terug in de bak. Bovenin de kast zitten twee tijdsklokken: de ene is om de pomp 3x per dag aan te laten gaan, de andere is om de led-verlichting 16-20 uur per dag aan te laten staan. Verder zit er in de kast nog een ventilatiesysteem.

Op de plateau’s komen bakjes te staan met een kweekmatje erin. Het kweekmatje maak je wat vochtig en bedek je vervolgens met zaden van kiemgroenten. Na een week zijn de kiemgroenten (bijvoorbeeld taugé) klaar om geoogst te worden. kiemgroenten kweekkast ledverlichtingEen week is natuurlijk heerlijk snel, al had ik vandaag graag meteen het resultaat al willen zien! 😉

Rechts op de foto een bakje met kweekmatje, de bodem mag helemaal bedekt worden met zaden maar meer hadden we nog even niet.


Deze kast is besteld bij www.g-tools.nl

Eén antwoord op “Kweekkast met led-verlichting installeren”

  1. Pingback: Radijskiemen - Spruitenieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.