Nogmaals voor en na

M&M-tuin

Twee dagen achter elkaar op precies hetzelfde stukje aan het werk, het levert weer een leuke vóór en ná foto op. Ik ben flink opgeschoten. Niet alleen heb ik nog meer onkruid verwijderd, ook zitten inmiddels alle aardappels in de grond. Erg fijn want veel langer kon ik ze niet laten liggen en de komende weken kan ik helaas niet in de M&M-tuin aan de slag.

Al werkende in de aarde merk ik het verschil met de grond in de Spruit-tuin. De Spruit-tuin heeft zware kleigrond en ik ben daar steeds veel bezig met het luchtig houden van de grond. In de loop der jaren zijn er steeds meer wormen tevoorschijn gekomen en verder zijn er genoeg insecten aanwezig. Wat de diertjes betreft is het in de M&M-tuin schrikbarend rustig. Ik kom veel dode wormen tegen. Gelukkig waren er ook een paar levende tussen, maar het merendeel was helaas dood. Geen goed teken. Afgelopen weekend leerde ik dat heermoes een signaalplant is voor een arme grond. Dat verklaart een hoop. Ik weet in ieder geval wat me te doen staat.

Na het doorwerken van zoveel dier-arme aarde wachtte me een leuke verrassing toen ik een bult in de tuin vlak wilde maken. Blijkbaar had de vorige eigenaar daar een berg stro neergegooid. Terwijl ik de onkruidwortels eruit viste kwam de wormen, slakken, kevertjes en torretjes me tegemoet rennen. Ze werden wreed gestoord in hun aangename woonplekje. Gelukkig, óók in de M&M-tuin is er leven voor de insecten mogelijk. Ik zal een aantrekkelijke tuin voor ze aanleggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.