Kaapse bes / Goudbes

M&M-tuin

goudbes incabes ananaskersVorige week liet een andere tuinder mij wat proeven en zo maakte ik kennis met een heerlijke vrucht. Een geeloranje bes ter grootte van een cherrytomaat met een verrassend frisse, zoete smaak. Het bleek te gaan om de Kaapse bes. Deze bes groeit in een lampionnetje aan een struik. Het is familie van de oranje Lampionplant, waar je de vruchten overigens niet van kunt eten. Ik moest meteen denken aan de Ananaskers die ik vorig najaar in de zaden catalogus van onze volkstuin had zien staan. Ik heb serieus overwogen om die eens te gaan telen maar de plant kan nogal groot worden en daar had ik toen geen ruimte voor.

Volgens Wikipedia heeft de Kaapse bes veel verschillende namen en daar valt inderdaad de Ananaskers onder. Goudbes, Incabes, Kaapse kruisbes of (Kaapse) goudbes, hoeveel namen wil je geven aan één en dezelfde plant? En dan bestaat er ook nog de Latijnse benaming: Physalis peruviana.

Het is een plant die van oorsprong uit Zuid-Amerika komt en de struik houdt dan ook van warmte. In principe is het een meerjarige plant maar gezien de minimum temperatuur van 6 graden is het niet gek dat de plant in Nederland als éénjarige wordt gezien. Het wordt een struik van zo’n 1 à 2 meter hoog en na de gele bloemen komen er groene lampionnetjes aan de plant. Als deze lampionnetjes strokleurig zijn kunnen ze geplukt worden. De geeloranje bes binnenin is eetbaar en heeft iets weg van de zoete smaak van ananas. Ook de onrijpe bessen zijn al eetbaar, alleen is de smaak dan nog niet zo goed. De vruchten kun je gewoon los opeten maar je kunt ze ook opsparen en er jam van maken.

Kortom, dat klinkt als iets waar ik volgend jaar graag alsnog ruimte voor vrij maak in mijn tuin… 🙂


Gebruikte sites voor dit blogstukje:

4 antwoorden naar “Kaapse bes / Goudbes”

 1. Physalis pubescens klein blijvend o.a. De Nieuwe Tuin.
  Physalis dulcis teel ik dit jaar.Zaad gekocht bij Deaflora ze hebben veel verschillende soorten.
  Andenbeere heten ze in Duitsland.
  De dulcis is de lekkerste die ik tot nu toe gekweekt heb.
  Groot en sappig, maar ja, niet zo klein….
  Emmie

 2. Inderdaad zijn er twee soorten in gebruik. Heb ze allebei gehad, maar ook eentje weer kwijtgeraakt. Moeilijk uit elkaar te houden. De soort die ik nu nog heb groeit bijna als onkruid. Dit jaar slechte oogst, een soort bladvlekziekte vermoed ik. Nog wel wat zaadjes kunnen winnen van de minivruchtjes. Overigens zijn er veel eetbare nachtschadeachtigen die in ons land onbekend zijn. Ben aan het experimenteren geslagen met Jaltomate-soorten. Grote planten en veel kleine onrijpe vruchten. Probeer de planten deze winter over te houden(niet winterhard) om te zien wat er volgend jaar gebeurt. Misschien is ons groeiseizoen te kort voor deze planten. Er is ook geen info over deze planten te krijgen.
  Zaadjes kiemden goed.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.