Yacon geoogst

M&M-tuin

Het is alweer even geleden dat ik de eerste yacon heb geoogst. De eerste knol liet ik enthousiast aan mijn vriend proeven maar helaas viel de smaak tegen. Het smaakte eigenlijk naar… niks. En dat terwijl ik net zo vol lof was over de frisse, zoete smaak van appel/peer/meloen. Nee hoor, niets van dat alles. Dat was een flinke tegenvaller. Het zal jullie dan ook niet verbazen dat het meeste van de yacon nog op zolder in droog zand ligt. Tsja… wat doe ik daar nu mee?

Wat me ook opvalt aan deze yacon is dat de knollen amper roze zijn. En dat terwijl ik enkele jaren geleden heel donkerroze knollen had. Zou dat dezelfde oorzaak hebben als het ontbreken van de smaak?

Ik ben maar even op zoek gegaan. Heb ik de yacon misschien te vroeg geoogst? Of moeten de takken nog een paar dagen aan de knol blijven zitten na de oogst, zoals je bij witlof doet?

Ik vind al snel het antwoord op mijn eerste vraag: de yacon oogst je kort na de eerste nachtvorst. Verder staat op de site van stadslandbouw in Dordrecht dat de yacon enkele weken na het oogsten nog zoeter wordt. Dat zijn handige dingen om te weten. Nog even geduld dus. Ik hoop dat ik ze zolang goed kan houden want ik heb niet zoveel droog zand meer in huis.

Wat de kleur betreft zou het kunnen dat ik net een andere soort heb, dat zou ik dan eens moeten uitzoeken. Voor vandaag vind ik het wel weer genoeg.


www.stadslandbouwdordrecht.nl

4 antwoorden naar “Yacon geoogst”

 1. Zelf gekweekt 2015 niet veel smaak
  Geproefd op de groenmoes beurs 2016 lekkere smaak
  Zelf nog een nieuwe poging 2017, zit nog in de grond.
  Nog niet opgeven!
  Emmie

 2. Gisteren mijn Yacon geoogst en inderdaad lekker… Ergens tussen meloen en peer. Het is mijn eerste ervaring met dit gewas. Grote plant, grote oogst. Inderdaad een kilo of tien.

 3. Na de eerste nachtvorst uit de grond gehaald dit is de eerste keer
  dat ik yacon heb gezet ik had een plant op de jaarmarkt gekocht
  stond er van te kijken er zat 17 kilo aan knollen aan
  en ik vond de smaak al heel lekker moet nu nog een week af zoeten
  dus volgend jaar een paar planten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.