Taugé kweken

Tijdens de winter vind ik het leuk om zo nu en dan kiemen te kweken. Alfalfa gaat meestal op een broodje sandwichspread en radijs geeft heerlijk smaak aan een salade. Laatst ging ik een nieuwe soort uitproberen: taugé. We eten nog wel eens nasi en eigenlijk is taugé het enige wat we missen naast alle groenten uit de tuin. Taugé kweek je uit mungbonen. Het zijn kleine groene boontjes. Ik had nog een klein proefzakje liggen, een perfecte hoeveelheid om het eens uit te proberen.

Ik herinnerde me dat ik eens had gelezen dat taugé onder iets zwaars moet groeien, om zo de taugé dik te maken. De witte kleur krijg je door gebrek aan licht. Een vluchtige zoektocht op het internet bevestigde mijn vermoedens. Op de site van sjeftuintips vond ik praktische voorbeelden om aan de slag te kunnen.

Ik gebruikte twee identieke bakjes. In één ervan maakte ik talloze gaatjes. In dit bakje deed ik de mungbonen. Het bakje eronder is voor het uitlekken.

Ter verzwaring heb ik een zakje met water gebruikt. Het voordeel hiervan is dat het schoon is, en dat het gewicht zichzelf verdeelt over de bonen.

Net als het kweken van andere kiemen moet je de taugé twee keer per dag spoelen en laten uitleggen. Met een vaatdoekje over het geheel konden ze mooi in het donker groeien.

Er stond zo’n 4-5 dagen voor het kweken van de taugé. Na 5 dagen waren de keimen echter nog erg klein en de boontjes nog redelijk groot. Ik heb het dus langer gedaan, ik vermoed zo’n 8 à 9 dagen. Dat was misschien weer wat te lang, het knapperige gaat er dan wat vanaf.

Uiteindelijk hadden we een handjevol taugé, precies genoeg voor een portie nasi voor ons tweeën. Leuk om eens te proberen en in de toekomst nog te verfijnen.

Website Sjef Tuintips: https://sjeftuintips.wordpress.com/2011/09/19/17-tauge-kweken/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.