Rups wordt vlinder

vermoedelijk het kleine koolwitje
vermoedelijk het kleine koolwitje

Op mijn balkon staat een bak met rupsen en coconnetjes. Twee soorten; vandaag heb ik even opgezocht welke soorten dan precies. Het was te verwachten: het grote koolwitje en het kleine koolwitje. Niet gek met die bloemkool op mijn balkon.

In mijn vlinderboek had ik gelezen dat het zo’n twee weken duurt voor de rups als vlinder uit de cocon komt. Met enige regelmaat tuur ik dan ook in de bak om te kijken of er al wat verandert. Wanneer was de eerste cocon er ook alweer? En is die ene cocon er nog wel of is de vlinder al gevlogen?

Vanavond zag ik een verandering. Uit de cocon waarvan ik verwachtte dat deze het eerst zou opengaan staken opeens twee voelsprieten. De vlinder komt eraan…!

Ik wilde er graag een foto van maken maar dit is maar ten dele gelukt. De voelsprieten staan wel op de foto maar erg duidelijk is het geheel niet. Voor ’t idee laat ik ‘m toch zien. Wie weet kan ik later nog een betere foto maken als er een cocon opengaat die wat beter te fotograferen is.

 

 

rups van groot koolwitje
rups van groot koolwitje
Fascinerend om te zien hoe snel een rups een blad eet. Je kunt zien hoe het een rand opeet.
Fascinerend om te zien hoe snel een rups een blad naar binnen werkt. Je kunt zien hoe het een rand opeet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.