Creatief

Uit eigen tuin eten heeft een boel voordelen. De groente is altijd vers, onbespoten en dichtbij geteeld. Ik hoef geen boodschappen te doen en op m’n tuin kom ik vaak genoeg. Het is goedkoop én leuk. En veel lekkerder.

Hoewel er in de meeste supermarkten het hele jaar door de meest verschillende groentes te koop zijn, ben ik met mijn volkstuin seizoensgebonden. Ik vind dit heel leerzaam. Hoewel ik altijd wel heb geweten dat boerenkool in de winter ‘hoort’, is dat bij veel andere groenten een beetje uit het zicht. Eigenlijk raar om gewone sla in de winter te eten.  Of prei hartje zomer. Ik vind het een uitdaging om groenten te conserveren zonder ze in te vriezen. Zo kan ik nog heel lang rode bieten eten, met het verschil dat ik de mijne goed houd door ze in droog zand te bewaren en de bieten in de supermarkt waarschijnlijk gekoeld zijn (en daardoor meer het milieu belasten).

DSCN7185_rsMomenteel is het de tijd van de courgettes, tomaten en de bloemkool. Van de prachtige bloemkool die ik laatst mocht oogsten heb ik al 3x gegeten. Er is nog een klein stuk over en inmiddels ligt de volgende bloemkool al op mij te wachten. Dat vraagt enige creativiteit. Tenslotte wil ik niet elke dag aardappels met bloemkool eten. En ook niet voortdurend courgettesoep, hoe lekker het ook is. En zo ga ik regelmatig op zoek naar een nieuwe recept. Courgettes kun je heel makkelijk in de soep verwerken (en dan ben ik er ook meteen zo 5 kwijt) maar je kunt ze ook grillen of ze tot zoetzuur verwerken. Bovendien maak ik regelmatig iemand blij met een verse courgette. Ik geloof niet dat ik de rest van het jaar ooit nog een courgette wil kopen in de winkel nu ik zo in overvloed heb geleefd. Datzelfde geldt voor de sla.

Van de bloemkool heb ik laatst een heerlijke quiche gemaakt uit mijn nieuwste kookboek. Daarbij kon ik ook nog een ui uit eigen tuin gebruiken. Lekker als warme maaltijd en ook heerlijk om koud als lunch te eten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.