Roze stamppot

Afgelopen weekend vertelde ik trots aan mijn oom dat ik mijn bieten heel lang kan bewaren in een emmer met droog zand. Geen vriezer die er aan te pas komt! Daar houd ik wel van, het eten van de tuin zo energiezuinig mogelijk bewaren. Pake was er ook en die zei toen dat hij zijn bieten óók zo bewaart maar dat er laatst allemaal bieten zwart geworden waren en hij ze moest weggooien. O, dat kan dus ook?

Thuisgekomen ben ik mijn bieten maar even gaan controleren. Aiai, helaas… een heleboel bieten zijn gaan rotten en kon ik zo regelrecht in de bokashi-emmer gooien. Wat jammer zeg! Zou het zand niet droog genoeg geweest zijn? Of heeft het te warm gestaan? Vorig jaar heb ik hetzelfde zand gebruikt, maakt dat nog uit? (in de zin van: misschien restjes wortels die achterblijven die gaan rotten?) Hoe dan ook: blijkbaar werkt het niet altijd, blijven controleren is in ieder geval erg belangrijk.

Gelukkig moest ik vandaag voor een groep mensen koken en kon ik zo de resterende bieten meteen opmaken. Gelukkig smaakte het goed. Ik heb zelfs nog wat porties over, die zal ik toch maar netjes invriezen. Dat zand zal het vast niet lang goed houden, bovendien knarst dat zo tussen je tanden hè.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.