Komkommerplant

komkommerplant Dagelijks kijk ik even bij mijn komkommerplant. Het groeit hard en de draad die ik had gespannen om het te leiden is inmiddels niet meer voldoende. De plant krijgt één à twee keer per dag water, komkommers bevatten veel water en hebben dus ook veel water nodig.

Het afgelopen weekend was ik niet thuis en moest ik wat verzinnen voor deze dorstige plant. Ik heb een plastic melkpak  gevuld met water en onderin een gaatje geprikt. Na het weekend was de grond eronder wel nat, maar een groot deel van het water zat nog in het pak. De plant zag er echter wel goed uit dus het heeft zijn werk gedaan. De dop eraf draaien vertelde meteen de oorzaak, binnen een halve dag was de rest van het water uit het pak gedruppeld.

De plant vertoont echter sinds twee dagen gele bladeren. Ik heb ook al twee keer een komkommertje eraf gehaald dat geel begon te kleuren in plaats van groot en groen te worden. Voor zover ik weet is de plant zelfbestuivend of zou dat niet voor alle komkommerplanten gelden? Verder staat de plant natuurlijk maar in een pot en ik kan me voorstellen dat dat ook niet ideaal is. Het krijgt niet voor niets zo vaak water. Te weinig voedingsstoffen misschien? Ik heb er gister maar wat mestkorrels bij gedaan, wie weet helpt dat.

gestekte komkommerplantDaarnaast heb ik nog een grote zijtak gediefd. Ik had er twee aan laten zitten maar misschien was dat wat teveel. Nu ik weet dat het soms ook lukt om deze takken te stekken heb ik er nog eentje afgebroken en in het water gezet. De komkommertjes die er al aan zaten heb ik eraf gehaald, evenals de onderste, grote bladeren. Zo hoeft de plant minder energie te steken in de groei van de komkommer en verdampt er minder water via de bladeren. De overlevingskans wordt groter.

De eerste gestekte komkommerplant is aangeslagen en staat in de vensterbank. Zo hoop ik een beetje het idee van een kas na te bootsen, misschien doet ‘ie het dan beter. Al vraag ik me wel af hoe ik dat ga doen als de plant net zo groot wordt als de plant die buiten staat. Ach… naar buiten kan ‘ie altijd nog.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.